Ştiri locale

Bilanț IPJ Covasna: Infracțiunile judiciare, furturile și criminalitatea stradală, în creștere în județul Covasna

Numărul infracțiunilor comise anul trecut în județul Covasna este în creștere față de anul 2022, iar infracționalitatea judiciară reprezintă ponderea cea mai mare din infracționalitatea sesizată, relevă datele unui bilanţ al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna. La nivelul judeţului au fost sesizate 4.638 de infracţiuni, cu 313 mai multe față de anul anterior.

Cazurile de furt au crescut cu 8 fapte, de la 761 la 769, numărul tâlhăriilor a fost în creștere cu 7 fapte, de la 11 la 18, iar infracțiunile de distrugere au crescut de la 384 la 392, se mai arată în raport.

„În vederea prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional, (…) în cursul anului 2023, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au organizat și efectuat 7.734 intervenţii la evenimente (+858), 7 razii, 739 de acţiuni cu efective mărite (+188) și 851 de participări la măsuri de ordine cu ocazia evenimentelor publice (+270). Au fost efectuate 5.493 intervenţii la solicitări prin 112 (+748), din care în 4.065 cazuri, intervenţia s-a realizat în mai puţin de 10 minute (+660)”, se arată în bilanțul IPJ Covasna.

Tot pentru prevenirea criminalităţii, pe parcursul anului trecut, sub coordonarea Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, s-au derulat 18 programe, proiecte și campanii naționale și județene, în cadrul cărora polițiștii de prevenire, de ordine publică și cei rutieri au desfășurat peste 350 de activități preventive.

„Acțiunile preventive au fost diversificate în sesiuni de informare, acțiuni în locuri publice, puncte de informare, concursuri și standuri expozitionale, toate fiind orientate în special pe cele trei domenii care au constituit priorităţi naționale în domeniul prevenirii criminalităţii, prevenirea infracțiunilor contra persoanei (dispariții de copii, agresiuni sexuale, violență domestică, victimizarea minorilor), prevenirea violenței domestice și prevenirea criminalității informatice. Informațiile și recomandările preventive oferite de polițiști au ajuns la peste 20.000 de beneficiari direcți (elevi, cadre didactice, adulți angajați ai unor instituții sau beneficiari de servicii sociale)”, au mai transmis reprezentanții IPJ Covasna.

Criminalitatea stradală, în creștere cu aproape 16%

Infracțiunile stradale au înregistrat o creștere cu 16,76% anul trecut, printre cele mai frecvent întâlnite, în special în mediul rural, fiind violența în familie, infracțiunile rutiere și cele prevăzute de Codul Silvic.

„Este un obiectiv aflat permanent în atenția inspectoratului, pentru controlul acestui indicator fiind depuse eforturi împreună cu parteneri instituţionali”, se arată în raportul IPJ Covasna.

Cu 3% mai multe infracțiuni contra patrimoniului

Și infracţiunile contra patrimoniului au înregistrat o creștere anul trecut, cu aproximativ 3% faţă de anul 2022. La acest capitol, furturile din locuințe, din curți, gospodării, din societăți comerciale, din buzunare, poșete, genți, din autovehicule sau furturile de animale reprezintă 51,19% din total.  

Pentru menținerea climatului de siguranță publică, polițiștii covăsneni au avut 7.734 de intervenţii la evenimente, 711 activități directe în comunitate, 275 de întâlniri cu grupuri vulnerabile și 131 de acțiuni în zone adiacente unităților de învățământ.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio