Ştiri locale

Bilanț IPJ Covasna: 3 din cele 112 ordine de protecție emise anul trecut au fost încălcate

Violența domestică afectează tot mai multe persoane la nivel național, iar în județul Covasna, numărul cazurilor  înregistrate în 2023 a crescut cu peste 15% comparativ cu anul anterior, respectiv de la 468 de fapte penale în 2022, la 539 anul trecut. Polițiștii covăsneni au emis 112 ordine de protecție provizorii prin care au fost dispuse 222 de măsuri de protecție precum evacuarea agresorului din locuința comună, reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună, sau obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă.

Din cele 112 ordine de protecție provizorii emise, 110 au fost confirmate de unitățile de parchet, iar 30 au fost transformate în ordine de protecție, iar în 3 cazuri a fost sesizată nerespectarea acestor documente, potrivit unui bilanț al IPJ Covasna. 

Conform unui bilanț al instituției dat publicității în luna ianuarie a acestui an, cea mai mare pondere au avut-o infracțiunile de lovire sau alte violențe – 374 de fapte (69.3%), abandonul de familie – 48 de fapte (8.9%), amenințările – 31 de fapte (5.7% ) și nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului – 18 fapte (3.3%), însumând peste 87% din totalul infracțiunilor înregistrate la nivelul județului.

Cele mai multe cazuri s-au petrecut în mediul rural – 301 fapte, iar 238 de infracțiuni au fost comise în mediul urban. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la domiciliu – 522 de fapte, iar 17 în spațiul public.

Potrivit legii, persoana a cărei viață, integritate fizică, psihică sau libertate este pusă în pericol prin acte de violență din partea unei alte persoane poate solicita instanței (personal sau prin reprezentant legal) emiterea unui ordin de protecție, care poate fi emis pentru o perioadă de 12 luni. 

Din păcate, trei sferturi dintre femeile care sunt victime ale violenței domestice nu cer ajutor nici din partea autorităților, nici din partea psihologilor, conform unei statistici realizate la nivel european. În România, anul trecut au ajuns în atenția poliției aproape 80.000 de cazuri de violență domestică, cele mai multe împotriva femeilor.  

Amintim că de la 1 ianuarie, județul Covasna face parte dintre cele 20 de județe în care Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional. Kit-urile de monitorizare au fost distribuite subunităților de poliție din mediul urban și rural, putând fi folosite de polițiști împotriva agresorilor, atunci când se constată că viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane este în pericol prin acte de violență domestică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio