Ştiri locale

Bilanţ Garda de Mediu Covasna pe anul 2022: Amenzi de peste 842.000 de lei, iar activitatea a 7 firme a fost suspendată

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Covasna, valoarea totală a amenzilor aplicate anul trecut de autorităţile de Mediu se ridică la peste 842.000 lei, iar activitatea a 7 firme a fost suspendată, fiind înaintată şi o sesizare penală către organele de cercetare, pentru incendierea unor deşeuri, respectiv o propunere de suspendare a actelor de reglementare.

Principalele nereguli descoperite au fost: nerespectarea actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; neasigurarea colectării separate a deşeurilor; neluarea măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra mediului înconjurător, eliminarea deşeurilor prin ardere, respectiv lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor.

Publicitate

„Ca urmare a acţiunilor de control realizate, au fost aplicate 105 sancțiuni principale respectiv: 34 avertismente şi 71 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 842.400 lei (…) Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare, a masurine immuseu ocazia controalelor anterioare”, se arată în comunicatul instituţiei.

Aceeași sursă precizează că în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie au fost derulate în total 386 de inspecții, majoritatea – 313 – fiind neplanificate. De asemenea, au fost realizate 64 de inspecții planificate tematic, iar din totalul controalelor derulate, 50 au fost în urma unor sesizări, 8 în urma autosesizării, 118 pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute în actele de reglementare, 3 pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului, 7 pentru verificarea realizării măsurilor impuse anterior, 59 dispuse de Comisariatul General, 62 au fost derulate împreună cu alte instituţii cu atribuţii de control, iar 6 inspecţii au fost derulate pentru identificarea de obiective noi.

Numai pe parcursul lunii trecute, comisarii de Mediu au derulat 31 de inspecții pe raza județului Covasna şi au aplicat de două ori mai multe sancţiuni față de luna anterioară, respectiv 15, valoarea totală a amenzilor ajungând la 75.000 de lei, comparativ cu luna noiembrie când s-au aplicat 8 sancţiuni în valoare totală de 55.500 de lei.

Tot în cursul lunii trecute, în urma unei postări pe pagina de Facebook a comunităţii din Vâlcele, comisarii de Mediu au amendat primăria comunei cu 15.000 de lei, după ce au fost descoperite cantităţi mari de deşeuri abandonate (carton, plastic, deșeuri municipale și sticlă), în zona cartierul rromilor.

„Comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Covasna s-au autosesizat, efectuând un control la faţa locului (…) Pentru neconformităţile constatate, Comuna Vâlcele a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 de lei conform OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Covasna, care au mai precizat că autorităţile locale au fost obligate să ia măsuri pentru salubrizarea zonei.

 (Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio