Ştiri locale

Bilanţ final: Județul Covasna este mai „ușor” cu peste 200.000 kg de deșeuri în urma campaniei „Curățăm România”

Campania naţională „Curăţăm România”, lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la începutul lunii aprilie, a ajuns la final. În cele 8 săptămâni de activitate, în cadrul acțiunilor de ecologizare derulate în județul Covasna, au fost colectate în total 203.863 kg de deșeuri, cu sprijinul a peste 3.440 de persoane – voluntari și angajați ai unor instituții și organizații care au îmbrățișat sloganul campaniei „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Covasna, cea mai mare cantitate de deșeuri abandonate, mai exact 10.823 kg,  a fost colectată în cadrul acțiunilor organizate de Sistemul de Gospodărire al Apelor Covasna. De asemenea, sub îndrumarea Direcției Silvice au fost colectate în total 6.825 kg de deșeuri abandonate, de pe raza ocoalelor silvice Tălișoara, Brețcu, Covasna și Comandău.

Publicitate

„O altă instituție implicată activ în implementarea campaniei este Inspectoratul Școlar Județean care a promovat în unitățile școlare coordonate campania și a facilitat participarea elevilor  voluntari și a cadrelor didactice la acțiunile desfășurate la nivel local. Dintre administrațiile publice locale care au aderat la campanie și au mobilizat atât personal propriu cât și voluntari menționăm comuna Vâlcele care a reușit să colecteze 65.000 kg deșeuri menajere, plastic, pet-uri și sticlă, comuna Zagon cu 23.100 și UAT-urile Zăbala, Belin și Aita Mare care au colectat fiecare, cu succes, peste 10.000 kg gunoaie abandonate”, au transmis reprezentanții Prefecturii Covasna.

Ample acțiuni de ecologizare au fost organizate și în localitățile Dalnic, Ilieni, Covasna, Micfalău, Cernat, Sita Buzăului, Ghidfalău, Brăduț, Brețcu, Bixad, Întorsura Buzăului, Ojdula, Ghelința, Valea Mare, Reci, Comandău, Arcuș, Chichiș, Târgu Secuiesc, Lemnia, Vârghiș, Bățanii Mari, Malnaș și Aita Mare.

Grupul de lucru a fost coordonat operativ de subprefectul județului, Cosmin Boricean, iar  asistența tehnică și suportul metodologic au fost asigurate de APM Covasna.

„Păduri mai curate, ape fără aglomerări de deșeuri, înseamnă nu doar un mediu sănătos pentru noi, dar și o perspectivă economică mai bună pentru potențialul turistic al județului nostru. Conform legislației, salubrizarea fiecărei unități administrativ-teritoriale, respectiv oraș, comună sau sat, cade în sarcina administrației publice locale, motiv pentru care acest apel s-a adresat în special mobilizării acestor instituții publice”, a transmis subprefectul județului, Cosmin Boricean,

Din iunie, controale în localitățile unde primăriile nu s-au implicat în program

Campania „Curățăm România” era programată inițial să se încheie în data de 4 mai, însă datorită faptului că tot mai multe primării, instituții, organizații, asociații și persoane s-au implicat în acțiuni de igienizare a mediului înconjurător, Ministerul Mediului a decis prelungirea campaniei până la finalul lunii mai.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat recent că începând cu 1 iunie Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice în toată țara, pentru verificarea respectării legislației privind salubrizarea terenurilor, iar primăriile care nu s-au implicat în campania națională vor fi, bineînțeles, primele vizate.

La nivel național, acțiunile de ecologizare au fost finanțate de Minister, care a pus la dispoziția autorităților locale un buget total de 20 de milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio