Ştiri locale

Bilanț DSP Covasna: varicela, infecțiile nosocomiale și cazurile de scabie, în creștere în județul Covasna

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a prezentat marți, în cadrul unei conferințe care a avut loc la sediul Prefecturii Covasna, un raport privind evoluția bolilor transmisibile aflate în supraveghere. Instituția ține evidența a peste 100 de boli infectocontagioase, printre care și difteria, oreionul, rujeola, rubeola, pertussis (tusea convulsivă) sau poliomielita, care au dispărut în ultimii ani.

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a precizat că cele mai multe cazuri înregistrate sunt infecțiile acute ale căilor respiratorii, anual fiind raportate zeci de mii de îmbolnăviri, însă în ultima perioadă se observă creșteri și în ceea ce privește cazurile de varicelă și scabie.

„Avem o listă cu 106 boli transmisibile care trebuie urmărite, investigate și raportate dacă apar. Din fericire, sunt foarte multe pe care noi nu le mai avem de ani în şir. Ca număr de cazuri, cele mai multe sunt infecțiile acute respiratorii. Valoarea anuală obișnuită la cazurile de infecții ale căilor respiratorii superioare (bronşite) este în jur de 70.000 pe an, iar la ora actuală suntem la 48.000 de cazuri şi abia acum începe sezonul. În cazul infecţiilor căilor respiratorii inferioare (pneumonii), media e pe la 13-14.000 de cazuri pe an, iar noi suntem la 11.000, deci s-ar putea să avem o creştere până la 14.000, dar sunt estimări. Avem 29 de cazuri de TBC descoperite, e o cifră stabilă, tot atâtea cazuri au fost şi în anul precedent, dar din 2015 avem o tendință continuă de scădere”, a explicat Ágoston László.

Aproape 500 de cazuri de varicelă raportate în acest an

Potrivit acestuia, numărul cazurilor de varicelă s-a dublat comparativ cu anul trecut, de la începutul acestui an fiind înregistrate 496 de îmbolnăviri.

„Variază de la un an la altul. În perioada 2013-2018, media a fost pe la 800-900 de cazuri pe an, iar din 2019 media s-a stabilizat pe la 450 de cazuri. În prezent, avem 496 de cazuri, dar anul trecut am avut 248, deci probabil anul viitor vom avea din nou o cifră mai mică”, a precizat directorul DSP Covasna.

Cazurile de Covid din spitale, raportate ca infecții nosocomiale

În ceea ce privește infecțiile intraspitalicești, Ágoston László a explicat că deși cifrele arată o creștere semnificativă a numărului de cazuri, acest lucru se datorează în principal raportării cazurilor de Covid-19 din spitale.

„La infecţiile nosocomiale avem iar creştere, iar un motiv ar fi că aici sunt incluse toate focarele care au apărut în spitale, şi am avut personal medical îmbolnăvit, dar şi pacienţi care au luat Covid. Pe de altă parte, s-a îmbunătăţit şi raportarea, spitalele au mai multă atenţie, în special cel Judeţean”, a declarat directorul DSP Covasna.

„Infecţiile nosocomiale sunt acceptate în toată lumea, deci nu e vorba că la noi e mizerie în spitale”

Potrivit acestuia, chiar și în țările dezvoltate, procentul infecțiilor nosocomiale raportate de spitale este de circa 7%, iar în județul Covasna acest procent este cu mult mai scăzut. În opinia sa, unitățile medicale ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a preveni răspândirea acestor infecții, respectiv să asigure o igienă corespunzătoare şi dezinfectarea tuturor spaţiilor.

„Din ceea ce văd eu, depinde de posibilităţile spitalului. De exemplu, în Spitalul Judeţean, unde există o persoană dedicată care se ocupă de infecţiile nosocomiale, raportările se fac mai corect şi mai bine. În celelalte spitale, unde mai e vreo sarcină suplimentară pe vreo asistentă, acolo nu e chiar atât de bună raportarea. Infecţiile nosocomiale sunt acceptate în toată lumea, deci nu e vorba că la noi e mizerie în spitale. Tocmai recent am găsit un articol al OMS în care scrie că în ţările dezvoltate, undeva pe la 5-7% ar fi numărul cazurilor de infecţii nosocomiale, iar în ţările în curs de dezvoltare, sau mai puţin dezvoltate, ajunge şi până la 15% – noi suntem pe la 2-3%. Ce-i drept, avem cazuri mai puţine şi tocmai asta e îngrijorător, pentru că dacă la ei sunt cazuri, atunci probabil că sunt şi la noi, dar trebuie văzute şi raportate. Creşterea cazurilor nu se datorează faptului că sunt mai multe infecţii, ci faptului că s-au inclus aici toate cazurile de Covid care au fost în spitale. Deci dacă personalul medical s-a îmbolnăvit, se raportează ca infecţie nosocomială”, a mai explicat directorul DSP Covasna.

Fără cazuri de rubeolă și rujeolă în ultimii ani datorită schemei obligatorii de vaccinare

El a mai precizat că în ultimii 13 ani nu au mai fost înregistrate cazuri de rubeolă la nivelul judeţului, iar în cazul rujeolei, ultimul val a fost în 2017 când au fost înregistrate 80 de cazuri. Şi cazurile de oreion au dispărut, singurele 3 cazuri suspecte investigate în acest an nefiind în final confirmate. Ágoston László pune aceste rezultate pe seama introducerii vaccinării obligatorii RRO.

„Pentru cei care sunt împotriva vaccinării: aceste rezultate sunt pentru că din 2014 s-a introdus vaccinul RRO, iar rezultatul este că nu avem cazuri!”, a subliniat directorul DSP Covasna.

Tendință de creștere a cazurilor de scabie (râie)

Un lucru pe care autoritățile covăsnene din domeniul sanitar nu și-l explică deocamdată este faptul că în ultimii 4 ani s-au înregistrat tot mai multe cazuri de scabie, cifra ajungând în prezent la aproape 260: „Scabia are o tendinţă crescătoare de ani în şir, cam din 2018 creşte, am ajuns la 257 de cazuri. Ca cifră absolută nu ar fi enormă, dar trebuie să vedem de ce este această tendinţă de creştere, şi unde putem interveni prin programe de promovare a sănătăţii”.

Printre bolile infectocontagioase aflate în supraveghere se mai numără boala diareică acută, care este specifică sezonului cald. Potrivit datelor DSP Covasna, în acest an au fost înregistrate 1.400 de cazuri, față de 2.063 în urmă cu un an. Deși îmbucurătoare, directorul instituției spune că scăderea ar putea însemna, de fapt, că pacienții nu s-au mai grăbit să se prezinte la spital pentru astfel de probleme – aceasta fiind o consecință a ultimilor ani de pandemie: „Eu cred că numărul cazurilor a fost, de fapt, mai aproape de 2.000, însă lumea se cam teme de spitale şi evită să meargă dacă nu e aşa de grav”.

Anual, 1-2 cazuri de HIV în județul Covasna

În ceea ce privește infecția cu HIV, în județul județul Covasna sunt raportate anual două sau trei cazuri, în prezent fiind sub monitorizare 3 pacienți suspecți, însă niciun caz confirmat, deocamdată, în acest an.

Față de alte zone din țară, județul Covasna a fost ferit și de infectările cu variola maimuței – o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Boala se transmite direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate. În România, primul caz a fost diagnosticat în data de 13 iunie,   la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, care a călătorit în mai multe țări din Europa.

Difteria, tusea convulsivă și tetanosul, se numără și ele printre bolile transmisibile care nu au mai fost raportate la pacienți din județul Covasna în ultimii ani.

„Din fericire nu am avut cazuri de variola maimuţei, au fost 3 cazuri suspecte care au fost investigate, ultimul a fost cam acum o lună, dar am trimis probele la Institutul Cantacuzino din Bucureşti și au fost infirmate. Nu am avut nici cazuri de difterie, pertussis, sau tetanos, iar la HPV avem vaccin, fetele cu vârste între 11 şi 18 ani se pot adresa medicilor de familie”, a mai declarat Ágoston László.

Acesta a mai precizat că vaccinarea antigripală gratuită continuă în județ. Din totalul celor 6.200 de doze de ser solicitate pentru acest sezon, DSP Covasna a recepționat până în prezent 5.560, dintre care 4.500 au fost deja distribuite către cabinetele medicilor de familie.

Conform evidențelor instituției, în cabinetele medicilor de familie au fost administrate, până în prezent, 2.662 de doze, iar circa 1.000 de doze de vaccin se află în stocul DSP Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio