Ştiri locale

Bărbat amendat la Sfântu Gheorghe pentru tăierea fără autorizație a unui copac aflat pe domeniul public

Odată cu instalarea primăverii calendaristice, a venit timpul și pentru toaletarea și, la nevoie, tăierea arborilor, aspect care ridică provocări mai ales în spațiile publice și în jurul blocurilor, explică șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István. Aceste intervenții sunt reglementate prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 241/2013, care prevede că, indiferent de dreptul de proprietate, este interzisă tăierea arborilor aflați pe domeniul public sau privat fără autorizație din partea Primăriei.

Recent, un locuitor al orașului a fost amendat pentru tăierea fără autorizație a unui arbore aflat pe domeniul public. Vreau să subliniez că această activitate este reglementată de foarte mulți ani, tocmai pentru a preveni situațiile în care un locatar dorește eliminarea unui arbore, în timp ce ceilalți nu sunt deranjați de acesta. În acest fel, o singură persoană nu poate trece peste voința vecinilor săi”, a declarat șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Nerespectarea acestei reglementări atrage sancțiuni cuprinse între 300 și 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice. În multe situații, polițiștilor locali li s-a explicat că arborii nu au fost tăiați, ci doar toaletați. Totuși, dacă intervenția presupune reducerea drastică a coroanei copacului sau mutilarea acesteia, sancțiunea se aplică în continuare.

Dacă o persoană taie fără autorizație un arbore din specia tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn sau stejar, aflat pe spațiul public, într-o zonă verde sau de-a lungul drumurilor, riscă o amendă considerabilă. În cazul persoanelor fizice, sancțiunile sunt cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, sumele sunt cuprinse între 40.000 și 70.000 de lei. Arborii din aceste specii pot fi toaletați sau tăiați strict din motive legate de siguranță.

Se poate întâmpla ca un arbore să fie uscat sau vizibil instabil, existând riscul să cadă peste o clădire sau o persoană. În astfel de situații, tăierea este permisă indiferent de specie, însă doar pe baza unei autorizații emise de comisia de specialitate din cadrul Primăriei. Prin urmare, dacă locuitorii intenționează să taie un copac, primul pas este să se adreseze asociației de locatari, care va trebui să înregistreze solicitarea la Primărie. În cazul arborilor periculoși, costurile pentru toaletare (nu pentru tăiere) sunt acoperite de administrația locală.

Poliția Locală Sfântu Gheorghe
Biroul de presă

Imagine ilustrativă creată de Chat GPT

Publicitate
banner we radio