Ştiri locale

Autoritățile locale și mediul privat, front comun pentru ca Sfântu Gheorghe să devină un oraș verde

Pentru a scădea emisiile de dioxid de carbon și a îmbunătăți calitatea aerului și a mediului înconjurător este nevoie de un efort comun, iar schimbarea trebuie să înceapă prin educarea copiilor încă de la cele mai fragede vârste – sunt concluziile la care au ajuns autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și „actorii” din mediul privat, în cadrul unei mese rotunde pe tema „Orașul verde”.

La evenimentul care a avut loc vineri, la centrul comercial Sepsi Value Centre, au luat parte viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, directorul APM Covasna, ing. Gheorghe Neagu, directorii TEGA SA și ECO Bihor, Máthé László și Siklódi Loránd, reprezentantul Asociației „Casa Pasivă”, inginerul constructor Varga Szabolcs, dar și reprezentanta Sepsi Value Centre, Anca Ingineru -Vancsa.

Publicitate

Aceștia au discutat despre modul în care instituțiile publice de stat, organizațiile non-guvernamentale, comunitățile, instituțiile academice și sectorul privat pot conlucra pentru a dezvolta orașe durabile, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

„Conform Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a Habitatului din acest an are ca temă accelerarea acțiunilor urbane pentru o lume fără emisii de dioxid de carbon. Tema recunoaște că orașele sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile globale de dioxid de carbon, iar transportul, clădirile, energia și gestionarea deșeurilor reprezintă cea mai mare parte a emisiilor urbane de gaze cu efect de seră”, a spus reprezentanta Sepsi Value Centre, Anca Ingineru -Vancsa, în deschiderea evenimentului.

„Este destul de greu să creștem zonele verzi pentru că suntem încolțiți de blocuri”

Viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba, a declarat că una dintre principalele preocupări ale Primăriei este extinderea zonelor verzi din Sfântu Gheorghe, amintind, printre altele, și programele implementate în ultimii ani pentru înfrumusețarea spațiilor verzi.

„Este preocuparea Municipalității ca în Sfântu Gheorghe să fie mai multe zone verzi, în responsabilitatea cuiva, și acest responsabil să presteze servicii de înfrumusețare a zonelor verzi la un nivel calitativ ridicat. Avem o suprafață totală de 160.000 de mp de zone verzi, parcuri, sau scuaruri, sunt foarte multe zone verzi în curțile unor instituții, în ograda oamenilor, iar în împrejurimile orașului este pădure, deci putem considera că Sfântu Gheorghe este un oraș verde. Majoritatea parcurilor și spațiilor verzi sunt în responsabilitatea Primăriei, care a organizat și concursuri, dar nici partea care intră în atribuțiile asociațiilor de proprietari nu este uitată de Primărie. Se organizează anual programe de înfrumusețare inclusiv cu aport financiar din partea Primăriei, respectiv Cea mai frumoasă zonă rezidențială, unde sunt premii substanțiale. Este preocuparea noastră să creștem suprafața zonelor verzi, dar este destul de greu pentru că suntem încolțiți de cartierele de blocuri”, a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, municipiul Sfântu Gheorghe are circa 71 hectare de spații verzi publice și alte 1.100 de hectare de păduri care îl înconjoară.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a subliniat că eforturile autorităților locale trebuie susținute și de comunitate, care trebuie să se implice la rândul ei pentru a ajuta la îmbunătățirea calității aerului și a mediului înconjurător.

Un prim pas, spune acesta, ar fi ca locuitorii să se implice în programele pe care autoritățile le implementează, unul dintre acestea fiind „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” lansat de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în luna martie a acestui an.

„Susținem întotdeauna programele pe care le implementează Primăria, și chiar venim cu propuneri. S-a implementat la nivel de Minister Vinerea Verde, dar uitați-vă afară dacă este respectată. Azi e ziua verde, dar spuneți cum aș putea eu, ca agenție, să opresc acest trafic infernal care este în oraș, în afară de a face publicitate? Dimineață, la ora 07:45, la semaforul mic din oraș nu se poate trece decât a doua sau a treia oară, iar la ora 16:00 este la fel (…) Trebuie să lucrăm puțin și la mentalitatea oamenilor, pentru a înțelege aceste probleme. Degeaba încearcă APM și Primăria, vin cu programe și proiecte, dacă acestea nu sunt respectate de cetățeni”, a spus Gheorghe Neagu.

„Oamenii s-au învățat să arunce deșeuri la întâmplare, spunând: lasă, că vin proștii și adună în urma noastră”

O altă problemă care a fost adusă în discuție în timpul evenimentului de vineri a fost cea a deșeurilor ajunse în natură, fiind amintite, la acest capitol, și acțiunile de ecologizare organizate în acest an în județul Covasna.

În luna septembrie, malurile Râului Olt au fost curățate într-o amplă acțiune de ecologizare organizată de reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Covasna şi de cei ai Asociaţiei Mai Mult Verde, pe raza a 18 localități din județele Covasna și Harghita, cu sprijinul a 350 de voluntari.

În urma acțiunii, au fost colectate atunci de pe tronsonul Bălan (la izvor) – Ilieni (jud. Brașov) 6,5 tone de deșeuri, din care 3 tone de plastic. Tot în cadrul acestui proiect, a fost amplasată la confluenţa râului Olt cu pârâul Debren, în Sfântu Gheorghe, o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru colectarea deșeurilor, și au fost amplasate camere de supraveghere pentru ca persoanele care obișnuiesc să arunce deșeuri în natură să fie astfel descurajate.

Cu toate acestea, fenomenul este departe de a fi stopat.

„Lucrez de 18 ani în această Agenție pentru Protecția Mediului, am participat la zeci de campanii de ecologizare, cel puțin una-două pe an, împreună cu elevi, când se puteau aborda școlile, după care cu angajații Primăriei. Trebuie să spun cu regret că, după părerea mea, facem o greșeală. Oamenii s-au învățat să arunce la întâmplare deșeurile, pentru că e o vorbă românească: lasă, că vin proștii și adună în urma noastră. A fost campania de ecologizare a Râului Olt, am făcut în trecut campanii de ecologizare către kilometrul 5, dar azi făceam curățenie iar peste două săptămâni era la fel, din păcate. Trebuie să umblăm în școli, și chiar în grădinițe, dar și să conștientizăm populația adultă ca să nu mai arunce la întâmplare deșeuri. TEGA face eforturi extraordinar de mari pentru colectarea selectivă, trebuie să înțelegem că locul PET-ului este la PET, cel al cartonului la carton, și locul deșeului menajer este la deșeuri menajere”, a spus directorul APM Covasna.

La rândul ei, Anca Ingineru -Vancsa a punctat că programele pentru educarea copiilor în probleme de mediu reprezintă un prim pas în dezvoltarea unor orașe verzi în viitor.

Astfel, tot în cadrul evenimentului „Oraşul Verde”, sâmbătă la Sepsi Value Centre au fost organizate două ateliere pentru elevii claselor primare de la Liceul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, în cadrul cărora copiii au putut construi o casă alimentată cu energie verde şi au putut picta orasul verde aşa cum și-l doresc ei.

Picturile vor fi expuse în incinta centrului comercial, până în data de 17 octombrie.

„Scopul Sepsi Value Centre și Prime Kapital este de a aduce în lumină și de a arăta importanța eforturilor tuturor: de la copii, la adulți, companii private și autorități, pentru a scădea emisiile de dioxid de carbon, a crea orașe verzi și a îmbunătăți calitatea aerului și mediului în care trăim. Încercăm să identificăm metodele prin care fiecare poate contribui la obținerea rezultatului dorit. Am identificat diferite soluții. Educația este un element foarte important: cu cât mai repede implementăm proiecte de educație pentru copii, ca să înțeleagă care sunt alternativele și impactul pe care fiecare acțiune a lor îl are în viața de zi cu zi, cu atât vom obține rezultate de impact mai repede. Sfântu Gheorghe este un oraș verde, în care s-au implementat deja multe proiecte, și este deschidere către această zonă de eficientizare și utilizare a energiilor alternative. Dorim să avem cât mai multe proiecte în această direcție, susținem sportul, mișcarea și un mediu sănătos pentru toți cetățenii”, a declarat, pentru We Radio, reprezentanta Sepsi Value Centre, Anca Ingineru -Vancsa.

Autobuze electrice și rețea de bike-sharing la Sfântu Gheorghe, până în 2023

Tot în cadrul evenimentului, viceprimarul municipiului a vorbit despre proiectul „Reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”. Primăria Sfântu Gheorghe are în plan modernizarea transportului public prin achiziţionarea a 12 autobuze ecologice, construirea unui nou depou în afara oraşului, modernizarea staţiilor de transport public, realizarea unui terminal la periferia oraşului, reabilitarea unor străzi pe care circulă autobuzele şi implementarea unui sistem de management al traficului.

„Suntem încă în faza de întocmire a caietului de sarcini, dar foarte curând va fi începută procedura de achiziție publică pentru 12 autobuze electrice. De fapt, întregul sistem de transport public local va fi schimbat, se va construi un depou nou, și este foarte important că centrul orașului va fi descongestionat. Va fi construit un sistem de dirijare a circulației, care va pune în avantaj autobuzele în intersecții, fiindcă nu poate avea efect schimbarea transportului public local dacă o mare parte din populație nu îl va folosi. Ca să fie folosit, trebuie să fie aproape de cetățeni, cu stații cât mai aproape de locuințele lor. Autobuzele trebuie să fie curate, comode, punctuale, să fie o plăcere să călătorești cu ele, să ajungi cel mai repede dintr-un punct într-altul al orașului cu autobuzul, și nu cu mașina personală. Achiziționăm și biciclete, prin Programul Operațional Regional se va construi o rețea de bike-sharing având 18 puncte andocare și cam 200 de biciclete care vor fi publice. Pe baza unei cartele sau a unei aplicații mobile vor putea fi închiriate, iar sistemul de închiriere va fi conceput în așa fel încât să fie legat de tichetele de autobuz. Va fi o perioadă, să zicem, de 30 de minute de gratuitate, după care dacă se închiriază bicicleta se poate ajunge și la o reducere de preț la biletul de autobuz, astfel încât cele două modalități de transport să fie interconectate”, a explicat Tóth-Birtan Csaba.

„Trebuie să începem schimbarea mentalității și trebuie să începem de la copii”

Directorii ECO Bihor și TEGA SA, Siklódi Loránd și Máthé László, au subliniat, la rândul lor, importanța implicării elevilor în activități de ecologizare, respectiv educarea acestora în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor și protejarea mediului înconjurător.

„În urmă cu 4 ani am deschis punctul de lucru de la Leț, Centrul de management integrat al deșeurilor din județul Covasna. Avem 3 activități mai importante: tratarea deșeurilor biodegradabile din care facem compost – anual intră undeva la 8.000 de tone de deșeuri verzi din care facem compost, în jur de 7.000-7.500 de tone de deșeuri selective, și mai avem depozitul ecologic unde ajung anual în jur de 40-42.000 de tone de deșeuri. Cifra aceasta este în descreștere și sperăm că în următorii ani valoarea aceasta va fi mult mai mică. Suntem primii din țară, dar asta nu înseamnă reușita ECO Bihor, ci înseamnă reușita tuturor factorilor implicați: TEGA, Gos-Com, Gos-Trans-Com și IBSV, implicarea primăriilor, a ADI-SIMD-ului, a instituțiilor de specialitate. Înainte de pandemie, în 2019 am avut 2.000 de elevi vizitatori cărora am reușit să le arătăm cât de greu e și cât de mare este efortul ca să faci din deșeuri ceva care poate fi refolosit. Trebuie să începem schimbarea mentalității și trebuie să începem de la copii, de la cele mai fragede vârste, și sperăm că după pandemie vom putea relua această activitate și să continuăm ce am început”, a spus Siklódi Loránd.

„Cu pandemia ne e imposibil să intrăm în școli, pentru că nici copiii nu merg la școală, cum să mergem noi să îi educăm? Sperăm că atunci când va trece pandemia vom putea relua activitățile pentru că în 2018 am făcut o campanie și am adunat 27 de tone de hârtie din școli, iar anul următor am strâns undeva la 80 de tone, ceea ce înseamnă că diferența se vede de la un an la altul. Pandemia ne influențează foarte mult la capitolul deșeuri reciclabile”, a declarat Máthé László.

3 stații pentru alimentarea mașinilor electrice, în parcarea Sepsi Value Centre

Potrivit reprezentanților centrului comercial, clădirea Sepsi Value Centre a obținut certificarea Edge, realizând reduceri de 50% la energie, 38% la consumul de apă și 58% la reținerea energiei în materiale.

De curând, pentru a contribui la crearea unui mediu mai curat şi sănătos, în parcarea centrului  comercial au fost instalate trei staţii de alimentare a maşinilor electrice, cu posibilitate de încărcare cu viteză standard sau încărcare rapidă.

„Orașul verde” a fost organizat pentru a marca Ziua Mondială a Habitatului care în acest an a fost sărbătorită în data de 4 octombrie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio