Ştiri locale

Autoritățile locale din Baraolt, apel la locuitori să adopte câini: „Ne-am dori ca fiecare să-și găsească omul potrivit și să înceapă să trăiască liniștit și fericit”

Adăpostul de câini din orașul Baraolt, aflat în administrarea Primăriei, este ocupat la capacitate maximă, iar autoritățile locale fac apel la populație să adopte animalele pentru a le salva viața. În prezent, cele 15 boxe existente adăpostesc 17 suflete, printre care și 3 pui, care așteaptă o nouă familie. Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Primăriei Baraolt și-au exprimat speranța că fiecare câine își va putea găsi un stăpân cât mai curând.

Oricine merită o a doua șansă, spune o vorbă, dar nu știm dacă acești căței au avut parte de prima. Toți au ajuns la noi pentru că nu au avut un adăpost și un om lângă ei. Fiecare dintre noi are drumul lui în viață, ca și acești căței, singura diferență este că noi, oamenii, ne putem spune povestea vieții, cățeii nu! Fiecare dintre acești căței a rămas pe drumuri din varii motive, căminul lor provizoriu fiind, momentan, adăpostul de animale al orașului nostru. Fiecare dintre ei așteaptă să găsească în noi, oamenii, tovarăși de nădejde. Ne-am dori ca fiecare să-și găsească omul potrivit și să înceapă să trăiască liniștit și fericit”, au transmis reprezentanții Primăriei Baraolt.

Publicitate

Reprezentanții Adăpostului spun că de la începutul acestui an au fost adoptați 9 câini, iar alte două adopții sunt în curs. Obiectivul principal este ca aceste animale să fie adoptate cât mai repede și să petreacă un timp cât mai scurt închise în cuști, pentru a avea o șansă la viață, având în vedere că, pentru a evita supraaglomerarea, legea permite eutanasierea animalelor ridicate de pe stradă, care nu sunt adoptate sau revendicate de stăpâni într-un termen de 14 zile.

„În prezent, avem 15 boxe și 17 câini, avem și 3 pui, sunt frați și sunt într-o cușcă. De la începutul anului am avut 9 adopții iar acum avem în curs alte  două. Eutanasierea este un subiect sensibil, dar problema este că dacă adăpostul este supraaglomerat și vin în fiecare zi plângeri de la populație că pe străzi sunt câini, iar copiii se tem să umble singuri pe stradă, atunci nu ai ce să faci, oricât de sensibil ești. Oamenii încă nu sunt atât de civilizați încât să sterilizeze câinii, ca să nu se mai înmulțească peste tot (…) Ne chinuim, mai ales că și mâncarea costă. Putem să fim sensibili, dar ăsta e crudul adevăr”, ne-a explicat Beke Árpád, reprezentantul Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Potrivit acestuia, hrana animalelor constă, în principal, în resturile de mâncare provenite zilnic de la Grădinița cu Program Prelungit „Cimbora” și de la Spitalul Orășenesc, dar administratorii adăpostului cumpără și hrană uscată, iar costurile cu îngrijirea patrupezilor sunt destul de ridicate.

Problema câinilor vagabonzi din zonele defavorizate pare scăpată de sub control  

În zonele mai defavorizate ale orașului, unde trăiesc în special romi, numărul câinilor maidanezi s-a înmulțit incontrolabil, dar controalele derulate în acest an de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Covasna, ca parte a campaniei de informare privind obligațiile care le revin deținătorilor de câini și sancțiunile pe care aceștia le riscă pentru nerespectarea legii, nu au făcut decât să îngreuneze munca adăpostului, spune Beke Árpád.

Concret, proprietarilor de câini li s-a explicat că trebuie să își vaccineze antirabic animalele, să le microcipeze și să le sterilizeze, iar cei care nu își permit acest lucru, trebuie să ducă animalele la adăpost.

Beke Árpád spune că numai pe strada Dózsa György din oraș sunt aproape 400 de câini maidanezi, iar de teama amenzilor usturătoare, locuitorii din zonă sună periodic la Adăpost pentru a le cere angajaților să ridice câinii, lucru imposibil în condițiile în care nu există locuri.

„Din partea Poliției Animalelor au venit să ne verifice aproape două luni și erau 3 puncte în Baraolt unde erau probleme, mai ales pe strada Dózsa György unde romii sunt unul peste altul și sunt vreo 400 de câini care umblă cum vor. Au făcut o prostie atât de mare încât în fiecare zi ne sună de acolo romii să mergem să le luăm câinii, pentru că li s-a zis că dacă nu au cum să îi sterilizeze, să îi ducă la adăpost. Unde să îi băgăm?! Avem 15 locuri! Trebuie să facem cât mai multe adopții, cât mai curând, ca să putem să mai luăm din câinii de pe stradă”, ne-a mai spus reprezentantul Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Amintim că de la începutul lunii martie și până la finalul lunii noiembrie, biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Covasna, împreună cu medicii veterinari, și cu sprijinul Asociațiilor „AMY” din Sfântu Gheorghe și „Benji” din Târgu Secuiesc, derulează o amplă campanie în cadrul căreia se deplasează „din poartă-n poartă” la proprietarii de câini pentru a le explica ce trebuie să facă pentru a fi în legalitate.

Potrivit legii, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic patrupezii riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei, iar pentru lipsa microcipării, sancțiunea este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Contravenție este considerată și nerespectarea obligației de a steriliza animalul, fiind sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, iar pentru neasigurarea unui adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, proprietarii câinilor riscă amenzi între 3.000 și 12.000 lei.

În ceea ce privește Adăpostul de câini din Baraolt, acesta a fost recent renovat, după o perioadă de câteva luni în care autorizația de funcționare a fost suspendată.

„Avem o stație nou-nouță, acum am renovat-o, pentru că am avut autorizația suspendată timp de 3-4 luni, așa că am băgat o grămadă de bani. Acum e cel mai frumos adăpost din județul Covasna, am fost la toate”, ne-a mai spus reprezentantul Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Persoanele care doresc să adopte un prieten patruped, căruia să îi ofere un cămin primitor și șansa la o viață lungă și fericită, pot contacta reprezentanții Adăpostului din Baraolt la unul dintre numerele de telefon: 0267 377507 sau 0727 327 536. Animalele sunt microcipate, deparazitate și au toate vaccinurile la zi, iar cele pregătite pentru adopție sunt și sterilizate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio