Ştiri locale

Au început lucrările de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, care va găzdui un muzeu ecvestru

Au început lucrările de reabilitare a Castelului Mikó din localitatea Olteni, care va găzdui un muzeu ecvestru, a anunţat, vineri, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar valoarea acestuia se cifrează la peste 18 milioane de lei. Durata estimată pentru execuţia lucrărilor este de 36 de luni.

Publicitate

„Castelul Mikó îşi va redobândi vechea strălucire. Au început lucrările de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, Consiliul Judeţean Covasna a emis ordinul de începere pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a acestui monument, care are o importanţă deosebită în moştenirea culturală a judeţului Covasna. După restaurare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc. (…) Proiectul ‘Reabilitarea Castelului Mikó’ este finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi are o valoare totală de 18,2 milioane lei, din care cheltuielile eligibile sunt de 8,3 milioane lei”, a scris preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, pe pagina sa de Facebook.

Castelul din Olteni, construit în anul 1827 de groful Miko Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Bodoc.

Castelul, construit în stil empire, este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian.

„Ştiaţi că picturile de pe pereţii interiori ai camerelor îi conferă un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, acestea reprezentând peisaje din oraşele vest europene din perioada napoleoniană”, a mai spus Tamas Sandor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio