Ştiri locale

Au început înscrierile pentru Șugaș Race: cel mai mare eveniment de anduranță din județul Covasna revine în forță!

Asociația de Turism și Ecologie „CovAlpin” Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile pentru concursul de alergare și ciclism montan „Șugaș Race” – cea mai mare competiție de anduranță din județul Covasna, evenimentul fiind programat pentru weekend-ul  9-10 octombrie.

Președintele Asociației CovAlpin, Andrei Tiberiu Poștoacă, a transmis că una dintre noutățile din acest an este aceea că evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Visit Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna fiind principalul susținător.

Publicitate

Acesta a mai precizat că traseele sunt potrivite atât pentru sportivii amatori, cât și pentru cei de elită, fiind așteptate să participe câteva sute de persoane, în limitele admise de lege pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

„Am revenit la vechiul format organizatoric, în care dedicăm un weekend întreg sporturilor outdoor. Astfel, cursa de alergare montană este programată sâmbătă, pe 9 octombrie, urmând ca duminică să fie rândul probei de mountain bike. Avem toate ingredientele necesare pentru un eveniment reușit, de la culorile toamnei, la peisajele pitorești care se găsesc în zonă (…) Evenimentul e deschis atât sportivilor amatori cât și elitelor, având trei trasee de concurs special amenajate pentru alergare montană și două trasee pentru mountain bike. Așteptăm câteva sute de participanți, evident că numărul lor va fi influențat și de restricțiile legislative anti-Covid în vigoare. Și anii trecuți am reușit, mulțumită unor eforturi susținute din partea sponsorilor și partenerilor, să avem un fond de premiere generos, fapt care a atras foarte mulți sportivi valoroși”, a transmis Tiberiu Andrei Poștoacă.

Potrivit organizatorilor, în prima zi a evenimentului, în data de 9 octombrie, sunt programate 4 curse, respectiv: Kids Race, care a fost creată cu scopul de promova și încuraja mișcarea în rândul copiilor. Înscrierea este gratuită, iar la final copiii vor primi diplome și medalii.

Cursa Hobby –7 km 300D+, este destinată în special persoanelor care vor să schimbe stadionul și asfaltul și să încerce alergarea montană, iar organizatorii garantează că participanții nu vor mai reveni vreodată la „turele plictisitoare și monotone de stadion”.

Tot sâmbătă este programată cursa Speed – 17 km, 700D+, care a fost gândită atât pentru începători, cât și pentru sportivii rapizi, în vreme ce Raid – 27 km, 1100D+, este o cursă de anduranță, având coborâri abrupte și urcări „care par că nu se mai termină”, mai precizează organizatorii.

„Cursele au un puternic caracter montan, fiecare dintre ele cumulând diferențe de nivel destul de serioase. Indiferent la care din curse te înscrii, ești când la deal, când la vale. Pulsul îți bubuie în tâmple, oxigenul parcă nu îți mai ajunge. Dar e ca o evadare a spiritului, dacă vreți. Bucuria de a concura alături de atâția oameni frumoși, priveliștile pitorești și culorile calde de toamnă îți vor odihni psihicul, la finalul unei zile deloc ușoare”, a mai transmis Tiberiu Andrei Poștoacă.

În a doua zi a competiției, în data de 10 octombrie sunt programate două curse, respectiv MTB Speed – 35 km, 1000D+, pentru începători și MTB Raid – 65 km, 1700 D+, pentru pasionații de mountain bike, aceasta din urmă fiind o cursă deloc ușoară.

„Traseul de anul acesta va rămâne cel de anul trecut și va lega 3 stațiuni-centre de apă minerală, respectiv  Șugaș Băi, Vâlcele și Belin. Prin acest eveniment urmărim nu doar popularizarea acestor discipline, ci și promovarea turistică a județului nostru. Practic concurenți din toată țara iau contact cu ținutul nostru, cu locuri noi, ne cunosc zona, bogățiile și obiceiurile, ceea ce e de dorit. Pitorescul sat Valea Zălanului va fi și el „atins” însă doar la mountain bike, proba raid”, a mai spus președintele Asociației CovAlpin.

Se caută voluntari și sponsori

Evenimentul este deschis și voluntarilor, astfel că oricine dorește să se implice în organizarea și bunul mers al competiției se poate înscrie pe site-ul dedicat competiției, www.sugasrace.ro, cazarea, masa și training-ul fiind asigurate de organizatori. La final, voluntarii vor primi un certificat de atestare.

Totodată, firmele și antreprenorii care doresc să sponsorizeze și pe viitor astfel de activități  sunt încurajați să îi contacteze pe reprezentanții Asociației CovAlpin.

„Noi suntem în căutare continuă de posibile surse de finanțare. Cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât îi va crește inerția, deci pe viitor ar trebui să ne fie mai ușor cu organizarea. Dar e nevoie de investiții, ca peste tot. Sportul de anduranță a evoluat foarte mult în România. Sunt mulți sportivi care trăiesc din astfel de concursuri, dar sacrificiile sunt enorme și performanța costă. Ei sunt cei care dau nivelul unei competiții, dar totodată ei sunt cei care adesea inspiră foarte mulți amatori. De asta e foarte important să strângem și amatori, dar și sportivi de elită”, a mai transmis Tiberiu Andrei Poștoacă.

Șugaș Race este realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Tineret și Sport Covasna și al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Cei interesați pot afla mai multe detalii legate de înscriere, trasee și regulamentul de participare accesând site-ul www.sugasrace.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Asociația CovAlpin

Publicitate
banner we radio