Ştiri locale

Au început înscrierile pentru Festivalul de Artă Fotografică VISOR3, care va avea loc în judeţul Covasna

Centrul de Cultură al judeţului Covasna a lansat apelul de participare la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Artă Fotografică VISOR3, care are ca temă „Femei în Visor/Vizor”.

Potrivit organizatorilor, tema îşi propune să exploreze felul în care femeia, în diversitatea ipostazelor sale contemporane, apare în preocupările şi lucrările artiştilor fotografi din cluburile foto din zonă.

Publicitate

„Femeia este prezentă în istoria fotografiei încă de la începuturile acestei arte, ca autoare de fotografii şi ca personaj/subiect al imaginii fotografice. Ca autoare, nume celebre de femei au contribuit, prin ingeniozitatea lor tehnică şi estetică, la revoluţionarea fotografiei artistice şi documentare şi la diversificarea formelor sale de expresie şi a problematicilor abordate. Ca personaj/subiect al imaginii fotografice, reprezentarea femeii a fost mai ales obsesia artistică a bărbaţilor, care au explorat diverse faţete ale feminităţii, îndeosebi faţeta sa corporală. Obsesia pentru faţeta corporală a femeii a dus la dezvoltarea spectaculoasă a fotografiei de modă, a fotografiei comerciale din revistele glossy, care a impus diverse standarde de frumuseţe şi de ţinută feminină”, se arată în anunţul postat pe pagina de internet a Centrului de Cultură al judeţului Covasna.

Conform postării, răspunsul la întrebarea ce înseamnă să fii o femeie astăzi nu se găseşte însă într-un studio de fotografie, ci în poveştile complexe de viaţă ale femeilor.

„Dar femeia, ca subiect de fotografie, a ajuns în vizorul marilor fotografi, bărbaţi şi femei, şi prin lucrări care explorează complexitatea şi complementaritatea faţetelor feminine – de la faţeta corporală, la cea maternă, emoţională, relaţională, vocaţională şi socială. În acest sens, istoria fotografiei depune mărturie despre faptul că feminitatea nu poate fi redusă la o definiţie, iar la întrebarea ce înseamnă să fii femeie astăzi se poate răspunde NU într-un studio de fotografie, ci explorând poveştile şi experienţele de viaţă ale femeilor, în toată diversitatea lor. O astfel de explorare a condiţiei femeii contemporane îşi propune să stimuleze şi VISOR3 – Festivalul de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc, prin tema ediţiei sale din toamna lui 2023: Femei în Visor”, menţionează anunţul Centrului de Cultură al judeţului Covasna.

Fiecare club foto poate participa la expoziţie cu maximum 15 fotografii, iar fiecare fotograf cu câte o fotografie. Lucrările pot fi trimise în format digital pe adresa cultcovasna@gmail.com până pe 18 iunie 2023.

Organizatorii au precizat că, odată cu trimiterea fotografiilor, autorii îşi exprimă implicit acordul ca lucrările lor să fie incluse în Expoziţia şi Catalogul Retrospectivei Cluburilor de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc şi să fie valorificate în promovarea proiectului VISOR3, ce va avea loc în perioada 6-15 octombrie 2023.

Formularul de înscriere, precum şi alte detalii privind condiţiile de participare, pot fi găsite pe pagina www.cultcov.ro.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio