Ştiri locale

Au început înscrierile la Tabăra interetnică de teatru de la Sfântu Gheorghe

Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, va organiza între 4-8 august a patra ediţie a Taberei Interetnice de Teatru, care se va desfăşura în Sfântu Gheorghe, cu scopul de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Astfel, tabăra este destinată tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.

Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut din anul trecut. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care o să le prezinte în ultima zi a taberei.

Taxa de participare este de 300 lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile).

Cei interesaţi se pot înscrie pe email osonoszinhaz@osono.ro, sau prin telefon 0740578725. Înscrierile se pot face pînă în data de 20 iulie.

Despre atmosfera Taberei de anul trecut, participanții și-au exprimat opiniile și entuziasmul prin următoarele opinii:

Briana Macovei, Miercurea Ciuc (14 ani): „A fost unic, o experiență fantastică pe care aș repeta-o oricând. Am cunoscut niște persoane de naționalitate maghiară și am interacționat cu ele de parcă ne cunoșteam de ani de zile. Am învățat, prin intermediul activităților ce înseamnă liniște, concentrare, emoție si ce este dragostea. Am început să mă descopăr, să-mi dau seama cine sunt și ce îmi doresc.”

Szász Renáta, Sfântu Gheorghe (14 ani): „Am sentimente foarte complexe și mi-aș dori să mă reîntorc în tabără. Am rămas cu o experienţă care-mi va fi de folos, dar cred că cel mai mare câştig este încrederea reciprocă pe care am construit-o în grupul nostru.”

Maria Bujancă, Timișoara (17 ani): „Dacă cineva spune că nu se poate face ceva, acolo unde sunt și români și maghiari, spuneți-le să facă o vizită în tabăra interetnică de teatru. Un exercițiu la un atelier includea privitul direct în ochi. Când priveam pe cineva în ochi, vedeam în fața mea un om, nu un român sau un maghiar. Pentru mine, de când am avut pentru prima dată acest contact vizual și ne dădeam voie unul altuia timp de câteva secunde să ne privim sufletele unii altora, nu a mai fost tabără interetnică de teatru, a fost doar tabără de teatru.”

Bartos Elekes Imre, Târgu Mureș (17 ani): „Cuvântul cel mai potrivit pentru a caracteriza tabăra interetnică este cunoașterea. Am avut posibilitatea de a cunoaște oameni noi, tineri români, moduri de gândire diferite, alte forme de învățare. Și prin toate astea, am început să mă descopăr pe mine însumi. S-a mişcat ceva în mine, ceva care îmi va schimba felul cum privesc lumea în care trăiesc.”

 

Publicitate
banner we radio