Au început înscrierile la Festivalul Kürtőskalács şi al deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe
Organizatorii Festivalului Kürtőskalács şi deliciilor dulci, care va avea loc în perioada 6-8 octombrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, au lansat înscrierile pentru tradiţionalul concurs care va desemna cei mai buni colaci secuieşti din acest an.
Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: Kürtőskalács preparat după reţete tradiţionale şi „Kürtőskalács regândit”, care permite concurenţilor să dea frâu liber imaginaţiei.
„Ne propunem să găsim şi anul acesta „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului. Şi în acest an se va prepara „Kürtőskalács-ul regândit”. În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi cei mai buni Kürtőskalács, pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune”, au menţionat organizatorii pe site-ul kurtosfeszt.ro.
Cei care doresc să participe la concurs trebuie să trimită o cerere de înscriere pe adresa de email adi.agrosic@gmail.com.
Organizatorii au menţionat că festivalul îşi propune să „celebreze acest desert unic, care cucereşte prin rafinata sa simplitate”, dar şi să promoveze acest produs tradiţional.
„Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs “hungarikum”. Cel mai delicios Kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale. Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în perioada 6-8 octombrie, celebrează acest desert unic care cucereşte prin rafinata sa simplitate. Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kurtoskalacs-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul XIX”, au adăugat organizatorii.
Premiul „Kürtőskalács-ul anului” a fost câştigat anul trecut de echipa Vitos Kurtos din Ciucani – Sânmartin, judeţul Harghita, iar premiul „Kürtőskalács-ul regândit al anului” a fost obţinut de echipa Arpad Kurtoshaz din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita.