Ştiri locale

Au fost desemnați câștigătorii concursului Sanitarii Pricepuți, cel mai mare concurs de prim ajutor din județ

Ediția din acest an a competiției naționale „Sanitarii Pricepuți”, singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România, a avut un număr record de participanți. În total, 131 de echipe de elevi, dintre care 83 din ciclul gimnazial și 48 din ciclul liceal, s-au întrecut să dovedească faptul că, la nevoie, pot să acorde primul ajutor și să salveze vieți.

Concursul, organizat anual de Crucea Roșie și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, a avut loc joi, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, fiind înscriși 655 de elevi și 78 de cadre didactice din localități precum: Baraolt, Băcel, Belin, Bodoc, Boroșneu Mare, Brateș, Brădet, Catalina, Covasna, Dalnic, Herculian, Întorsura Buzăului, Lemnia, Malnaș, Mereni, Micfalău, Ozun, Păpăuți, Reci, Sânzieni, Sfântu Gheorghe, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Zăbrătău, sau Zagon.

Publicitate

„Anul acesta avem un număr record de echipe înscrise, mai exact 131 de echipe, din care 83 pe ciclul gimnazial și 48 pe ciclul liceal (…) În fiecare an observăm un interes din ce în ce mai crescut față de acest concurs. Se pare că popularitatea concursului constă în modul interesant și practic în care se desfășoară. Echipele trebuie să parcurgă un traseu de 5 corturi. În primul cort au un test grilă, după care în următoarele 4 corturi vor întâlni scenarii de accidente în care trebuie să reacționeze conform celor învățate. La pregătirile acestui concurs lucrează o echipă de 50 de persoane, angajați și voluntari. Aș dori să transmit și pe această cale mulțumirile noastre către cei care au depus efort în realizarea acestui eveniment”, a transmis Lázár Andrea, coordonatoarea programului.

Echipele au fost formate din câte 5 elevi, fiecare fiind coordonată de un cadru didactic, și au fost premiate separat, în funcție de ciclul din care fac parte.

Astfel, din rândul elevilor de gimnaziu, locul I a fost câștigat de echipa „Axonii” de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Târgu Secuiesc (Cisar Viktor Dániel, Lázár Lőrincz Roland, Lupán Norbert Ernő, Váradi Sándor și Vitus Szabolcs, prof: Deák Albert Tóth Melitta);

Locul II a fost obținut de echipa „Koala komandó” de la Liceul Reformat Sfântu Gheorghe (Juhos Kata, Kovács Balázs, Bodor Richter Boglárka, Gyenge Lilla Fruzsina, Szabó Csengelle, prof: Juhos Ágota), iar locul III a fost câștigat de echipa „Hemoglobin” de la  Școala Gimnazială „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc (Fésűs Henrietta, Keresztesy Panna, Szabó Panna Zsófia, Kiss Réka, Péter Orsolya, prof: Sidó Xénia Helga)

Din rândul liceenilor, locul I a fost obținut de echipa „Pixik” de la Liceul Pedagogic „Bod Péter” Târgu Secuiesc  (Handra Noémi, Handra Clarissa Erzsébet, Bán Bella Beáta, Orbán Kinga, Jankó Eszter, prof: Székely Imola). Locul II a fost câștigat în acest an de echipa „Sejt sajtok” a Liceului Teologic Reformat Sfântu Gheorghe (Halmágyi Chanel, Kölcze Henrietta, Biró Biborka, Náni Ervin József, Varga Hanna, prof: Berekméri Annamária), iar locul III a fost câștigat de echipa „Veled is megtörténhet” de la Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe (Gheorghița Helga Andrea, Szőcs Ágnes, Bardocz Magor, Szabó Tamás, Márkó Zalán, prof: Nagy Mónika).

Conform regulamentului de concurs, pregătirea s-a desfășurat în mai multe etape. În primă fază, Crucea Roșie le-a oferit profesorilor coordonatori cursuri gratuite de prim ajutor, pentru a-i putea pregăti pe elevi. Totodată, echipele s-au putut înscrie la sesiuni de practică pentru ca elevii să se familiarizeze cu manechinul de resuscitare și vesta Heimlich, dar și să afle răspunsuri din partea instructorilor voluntari ai Crucii Roșii Covasna.

Potrivit organizatorilor, premiile oferite elevilor sunt simbolice, și constau în dulciuri, o sacoșă personalizată cu designul concursului din acest an și o trusă de prim ajutor.

Concursul „Sanitarii Pricepuți” a ajuns în acest an la ediția cu numărul 58. Etapa națională a va avea loc în perioada 23-28 iulie, în județul Brașov.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate
Publicitate
banner we radio