
Au fost aleși președinții birourilor electorale de circumscripție pentru alegerile locale din 9 iunie. Indemnizațiile pentru activitatea în cadrul birourilor electorale – între 162 și 730 de lei pe zi
Președinta Tribunalului Covasna, judecătoarea Simona Kovacs, a fost desemnată șefa Biroului electoral de circumscripție județeană pentru alegerile locale din data de 9 iunie, iar judecătoarea Gogea Cristina a fost aleasă în funcţia de locţiitor. La Sfântu Gheorghe, președintele Biroului electoral de circumscripție municipală nr.1 a fost desemnat Cîrneciu Liviu Cristian, iar locțiitor Kulcsár Tünde-Ildikó.
Ședința publică pentru desemnarea prin tragere la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor celor 45 de birouri electorale de circumscripţie municipale, orăşeneşti şi comunale a avut loc în data de 15 aprilie. Lista acestora, precum și datele de contact (sediile, adresele de e-mail, numerele de telefon și programul de funcționare) au fost publicate pe site-ul Prefecturii Covasna (AICI).
Totodată, prin ordin al prefectului județului, a fost stabilit numărul membrilor în Consiliul Județean Covasna şi în Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din județ, pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Astfel, pentru Consiliul Județean vor fi 30 de membri, Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe va avea 21 de membri, Consiliul Municipal Târgu Secuiesc și Consiliul Orășenesc Covasna vor avea câte 17 membri, Consiliile Orășenești Baraolt și Întorsura Buzăului, respectiv Consiliile Comunale Brăduț, Ghelința și Vâlcele vor avea câte 15 membri.
Pentru Barcani, Bățani, Belin, Boroșneu Mare, Brețcu, Catalina, Cernat, Ojdula, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Zagon și Zăbala numărul consilierilor a fost stabilit la 13, iar pentru Aita Mare, Arcuș, Bixad, Bodoc, Chichiș, Dobârlău, Ghidfalău, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Micfalău, Poian, Reci, Valea Crișului și Vârghiș numărul consilierilor a fost stabilit la 11.
Restul Consiliilor, respectiv Brateș, Comandău, Dalnic, Estelnic, Malnaș, Mereni, Moacșa și Valea Mare vor avea câte 9 membri.
La nivelul județului Covasna vor fi organizate 214 secții de votare, dintre care 50 la Sfântu Gheorghe, potrivit reprezentanților Prefecturii.
Indemnizațiile pentru activitatea în cadrul birourilor electorale – între 162 și 730 de lei pe zi
Potrivit avocatnet.ro, pentru activitatea desfășurată în cadrul birourilor electorale și pentru suportul tehnic al acestora la alegerile locale din 9 iunie, guvernul a decis acordarea următoarelor indemnizații:
– 730 de lei / zi de activitate pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate; respectiv 660 de lei / zi de activitate pentru cei care îndeplinesc și atribuțiile operatorilor de calculator, sau 595 de lei / zi de activitate pentru alți membri decât cei prevăzuți la primele două puncte.
– 396 de lei / zi de activitate pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale din ţară, respectiv pentru operatorii de calculator; pentru președinții/locțiitorii birourilor de circumscripție județeană, ai birourilor electorale ale municipiului București, precum și pentru ceilalți membri ai acestor birouri; pentru preşedintele Biroului Electoral Central, locţiitorul acestuia şi ceilalţi membri;
– 324 de lei / zi de activitate pentru președinții și locțiitorii birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, pentru personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, precum şi pentru statisticieni și personalul tehnic auxiliar al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate;
– 240 de lei / zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din ţară, alții decât președinții, locțiitorii lor sau operatorii de calculator;
– 162 de lei / zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, precum și pentru locțiitorii acestora, pentru informaticieni, personalul tehnic auxiliar şi statisticieni, acolo unde este cazul.
În plus, membrii birourilor electorale, operatorii de calculator, personalul tehnic auxiliar, statisticienii, informaticienii, precum și personalul MAI inclus în planurile de măsuri privind activitățile de organizare și desfășurare în bune condiții a alegerilor din data de 9 iunie vor avea dreptul la o indemnizație de protocol de 35 de lei de persoană pentru fiecare zi de activitate.
În același timp, personalul MAI implicat în organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor va beneficia de o indemnizație pe zi de activitate de 396 de lei.
(Ioana Ardeleanu)