Ştiri locale

Atenţie! Femeie din judeţul Covasna, înşelată cu peste 23.000 de lei după ce a accesat o reclamă falsă pe internet

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Covasna efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și înșelăciune.

În fapt, la data de 16.08.2023, polițiștii au fost sesizați de o femeie despre faptul că aceasta a accesat un anunț pe o platformă de socializare aparent postat de un utilizator care folosea imaginea unei persoane publice.

După accesarea anunțului, persoana vătămată a fost redirecționată pe o pagină webm, conținând un articol referitor la posibilitatea de face investiții într-o companie cunoscută, totodată conținând imaginea persoanei publice care a fost prezentat ca și investitor în companie.

De la pagina respectivă, persoana vătămată a fost redirecționată către un alt site unde și-a introdus numele, adresa de e-mail și numărul de telefon.

Ulterior, femeia a fost contactată pe telefon, de o persoană de sex masculin, care nu s-a prezentat, dar a precizat că era ,,broker de investiții”, iar în urma discuțiilor a fost convinsă să investească o sumă de bani pe o platformă de investiții.

Totodată la cererea persoanei cu care a purtat discuțiile, persoana vătămată a instalat, atât pe telefonul ei cât și pe telefonul fiicei sale, o aplicație de tip ,,remote access tool”, software care permite controlul de la distanță al funcțiilor/aplicațiilor telefonului.

Astfel, de pe telefonul persoanei în cauză și cel al fiicei sale au fost efectuate două transferuri de aproximativ 13.000 de lei respectiv 10.000 de lei, nici una dintre  acesta tranzacții nefiind inițiate și nici autorizate de persoana vătămată sau de fiica acesteia.

În contextul cazului prezentat este important să cunoașteți o serie de recomandări oferite de polițiști pentru a evita să deveniți  victimele infracțiunilor comise în  mediul online,

Înainte de a face achiziții de servicii sau bunuri online, verificați cu atenție potențialul partener de relaţii comerciale;

În cazul în care, ulterior unei interacțiuni în mediul online, sunteți contactați de persoane necunoscute care vă solicită să urmați anumite instrucțiuni în vederea efectuării sau finalizării unor tranzacții, vă recomandăm să stabiliți legitimitatea calității interlocutorului, temeiul și necesitatea furnizării datelor solicitate;

Evitați să instalați pe telefon sau pe calculator programe/aplicații de tip ,,remote access tool”, care permit altor persoane accesul la dispozitivele dumneavoastră;

Evitați să transmiteți persoanelor necunoscute informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate s.a.m.d;

Totodată vă recomandăm să păstrați întotdeauna documentele/notificările/facturile referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

În cazul în care sunteți victima unor infracțiuni comise în mediul online, sesizați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio