Atelierele de lucru ale celei de-a 8-a ediții Pulzart
Atelierele din cadrul celei de-a opta ediții a pulzArt reflectă spiritul de reinventare, de regândire, în care știința întâlnește arta. Anul acesta oferim patru ateliere de lucru. Unul dintre ele se adresează comunității de profesioniști din teatre, în timp ce restul de trei ateliere vor aborda subiectul dintr-o perspectivă comunitară și vor invita la experimentare și reutilizare. Vom face măști de teatru, vom imprima simboluri pe haine de pânză, vom crea cu elemente Lego și vom recicla deșeuri de plastic.
Atelierul Worbla Mask Making Workshop se adresează comunității de profesioniști din domeniul teatrului și va permite participanților să confecționeze măști de teatru dintr-un material special (Worbla), sub îndrumarea lui Russell Dean, directorul artistic al Strangeface Theatre Company. Atelierul se va desfășura în limba engleză și este deschis actorilor, păpuşarilor, dansatorilor, sculptorilor, profesorilor etc. Atelierul va avea loc în zilele de 13 și 14 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, la Centrul de Artă din Transilvania, iar pe 16 octombrie participanții își vor prezenta măștile în cadrul unui eveniment deschis publicului la Teatrul de Păpuși Cimborák. Atelierul costă 200 de lei, iar înscrierile se fac completând formularul de AICI.
În cadrul atelierului de textile reInvent Symbols, sub îndrumarea designerului vestimentar Jánosi Ágnes-Anikó din Sfântu Gheorghe și al artistului grafic Ilyés Réka, participanții pot imprima simboluri pe diverse textile din in, folosindu-se de tehnica linogravurii. Jánosi Ágnes își propune să dezvăluie semnificația simbolurilor și să le transfere în hainele contemporane. În timpul sesiunii, participanții vor învăța despre simbolurile pe care le-au ales și apoi vor crea linogravuri individuale cu simboluri pe care le vor imprima pe diferite piese de îmbrăcăminte. Cei interesați se pot înscrie la una sau la ambele sesiuni prin completarea unui formular de înregistrare. O sesiune costă 90 de lei pentru cei care vor să imprime pe propria haină și 150 de lei pentru cei care vor să imprime pe un tricou de pânză pe care l-au solicitat în prealabil la fața locului. Putem găzdui un număr maxim de 15 participanți pe atelier, iar taxele de înscriere pot fi plătite numai prin transfer bancar. Înscrierea va fi valabilă dacă taxa de înscriere este transferată în contul bancar al Casei de Cultură „Kónya Ádám” în termen de 72 de ore de la completarea formularului. Sesiunile de două ore vor avea loc la Casa de Cultură „Kónya Ádám” pe 13 și 14 octombrie, de la ora 17:00.
Lego Challenge – un atelier creativ Lego facilitat de Young Engineers Afterschool, care îi invită atât pe cei mici, cât și pe cei mari să construiască diferite obiecte din piese Lego. În cadrul sesiunii „Be inventive – Do ART”, participanții vor trebui să creeze diferite obiecte din piesele Lego, pe când în sesiunea „Arts and Crafts” aceștia vor primi instrucțiuni despre cum să construiască diverse structuri de desen și modele sau roboți, iar în cadrul sesiunii „Lego Challenge”, participanților li se vor stabili provocări de grup fără instrucțiuni: să construiască un pod stabil, un turn stabil sau o structură care poate deplasa cea mai mare greutate. Sesiunea va avea loc în sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó” pe 15 octombrie, între orele 11:00 și 16:00, și pe 16 octombrie, între orele 11:00 și 17:00. Nu este necesară înscrierea, iar participanții pot încerca diferitele activități pe baza principiului „primul venit, primul servit”.
În cadrul atelierului Reborn Plastic, condus de Asociația „Mediator” din Pécs (Ungaria), vor fi create diferite lucrări de artă din plastic reciclat pe loc. Procesul de reciclare este realizat de trei mașini care macină, presează și topesc plasticul. Un obiect reciclat este creat în aproximativ 15 minute, iar în cadrul atelierului se vor putea crea cutii pentru creioane, recipiente de depozitare, bijuterii, sacoșe, suporturi pentru pixuri, felinare, suporturi de pahare, insigne, obiecte de decor pentru casă și alte lucrări de artă care depășesc imaginația participanților. Participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea completând un formular AICI. În cazul grupurilor sau claselor de elevi, formularul trebuie completat de o singură persoană de contact. Şi în acest caz înscrierile vor fi acceptate pe baza principiului „primul venit, primul servit”, deoarece locurile sunt limitate. Putem găzdui un număr maxim de 8 persoane pe clasă/grup și 12 persoane pe oră pentru solicitanții individuali. Sesiunea va avea loc în sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó”. Grupurile de elevi sunt așteptate pe 13 și 14 octombrie, între orele 10:00 și 14:00, iar pe 15 și 16 octombrie, între orele 12:00 și 16:00, sesiunea este deschisă tuturor, cu o limită de vârstă minimă de 12 ani.