Ştiri locale

Asociația Turul din Sfântu Gheorghe lansează proiectul NEXT. Aproximativ 20 de liceeni vor participa la ateliere de orientare în carieră

Asociaţia Turul din Sfântu Gheorghe lansează programul „NEXT – Începutul viitorului”, prin intermediul căruia aproximativ 20 de elevi de clasele a 10-a și a 11-a din județul Covasna vor participa timp de 3 luni la ateliere și activități de orientare în carieră, cu sprijinul unor întreprinderi locale mici și mijlocii, și a unor companii cu acoperire națională.

Inițiatorii programului au transmis că timp de 3 sau 4 ore pe săptămână liceenii vor face vizite de teren, vor participa la mese rotunde și la diverse ateliere de lucru, menite să îi ajute în luarea unei decizii informate cu privire la viitorul lor, și să îi pregătească pentru momentul în care „vor intra în lumea reală a pieței muncii”.

Publicitate

„În viața de zi cu zi, se constată o discrepanță tot mai mare între realitatea pieței muncii (dezvoltarea meseriilor, lipsa acută de resurse umane, lipsa de perseverență a tinerilor în activitățile de zi cu zi, etc.) și sistemul educațional. Tinerii absolvenți se confruntă adesea cu incapacitatea de a decide cu privire la parcursul lor profesional și nu știu dacă vor să intre pe piața muncii sau să își continue studiile. Programul NEXT – Începutul viitorului își propune să le ofere tinerilor din clasele a 10-a și a 11-a o modalitate de a răspunde la aceste întrebări, astfel încât aceștia să poată lua decizii informate și pregătite cu privire la viitorul lor, în ceea ce îi așteaptă atunci când vor intra în lumea reală a pieței muncii. Este nevoie de sprijin efectiv pentru o orientare profesională, (…) pentru a le oferi o înțelegere realistă a ceea ce înseamnă alegerea unei cariere în lumea de astăzi, ce înseamnă anumite profesii și ce competențe transversale sunt necesare pentru a face alegerile corecte cu privire la viitorul lor”, transmit reprezentanții Asociației Turul.

Potrivit acestora, programul „NEXT – Începutul viitorului” s-a dezvoltat în parteneriat cu actorii locali de pe piața muncii, iar printre subiectele care vor fi abordate se numără: antreprenoriatul, lumea IT și inteligența artificială, inteligența financiară, ingineria, sportul, ospitalitatea, lumea serviciilor publice, precum și perspectivele în lumea comunicării și a mass-mediei.

„Tinerii înscriși în program acceptă să participe la ateliere de dezvoltare a abilităților/soft skills și vor alege cel puțin 3 domenii/sectoare de profesie, în care se vor implica în timpul vizitelor la întreprinderi, vizitelor pe teren sau de-a lungul meselor rotunde. Conceptul programului a fost elaborat în strânsă colaborare cu firma de consultanță MATTERZ”, mai arată inițiatorii.

Tinerii interesați se pot înscrie în acest program completând, până în data de 17 aprilie, formularul bilingv disponibil AICI, iar informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Asociației Turul (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio