Ştiri locale

ASE Bucureşti asigură cazare gratuită în stațiunea Covasna pentru familiile studenților ucraineni care învață în România

Familiile studenților ucraineni care învață în România pot beneficia de cazare gratuită în stațiunea Covasna. În semn de solidaritate față de victimele conflictului armat din Ucraina, Consiliul de Administrație al Academiei de Studii Economice (ASE) din București a anunțat că pune la dispoziție 15 camere, cu dotări de tip hotelier, în incinta Centrului propriu de pregătire profesională și alte două apartamente, săli de conferințe și de curs în care pot fi  amenajate spații suplimentare de cazare, toate dotate cu bucătării, spălătorii și alte utilități.

Pe lângă locurile disponibile în orașul Covasna, pentru studenți străini care învață la universități din Ucraina, și care tranzitează în această perioadă România, vor fi puse la dispoziție 30 de camere în campusul universitar din București, repartizabile prin Departamentul  pentru Situaţii de Urgenţă.

Publicitate

„Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din București își manifestă  îngrijorarea și tristețea în legătură cu derularea evenimentelor din Ucraina și conflictul armat  în plină desfășurare, și își exprimă convingerea că numai dialogul rațional și constructiv, la masa tratativelor, poate asigura dreptul la viață ca valoare supremă a omenirii, înțelegerea și respectul între popoare și indivizi, și evoluția societății pe această planetă (…) Consiliul de Administrație al Academiei de Studii Economice din București este pregătit ca, în  funcție de evoluția situației, să identifice posibilități suplimentare de a se implica concret în campania umanitară de ajutor pentru refugiații din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.

La nivelul județului, prefectul de Covasna, Raduly Istvan, a solicitat luni inventarierea în regim de urgenţă a tuturor spaţiilor din mediul urban în care ar putea fi găzduite persoanele refugiate din Ucraina, menţionând că, încă de la izbucnirea războiului în ţara vecină, au venit oferte de cazare din localităţile Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului şi Barcani.

Tot pentru a veni în sprijinul victimelor războiului, Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să acorde refugiaților ucraineni dreptul de a rămâne și de a lucra timp de până la 3 ani în blocul comunitar al celor 27 de state.

Între timp, continuă atacul armatei ruse împotriva Ucrainei, început în urmă cu 5 zile. Potrivit g4media.ro, duminică, sub presiunea eșecului războiului-fulger, Vladimir Putin a cerut armatei să ridice nivelul de pregătire pentru armamentul nuclear. În replică, UE a luat decizia istorică de a furniza Ucrainei armament letal de 450 milioane euro, dar și avioane de vânătoare.

Luni, delegațiile celor două țări aflate în conflict s-au întâlnit pentru negocieri la granița dintre Ucraina și Belarus. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio