Ştiri locale

Arestul preventiv pe timp de pandemie: care sunt condiţiile pentru cele 18 persoane aflate în arestul IPJ Covasna

Pandemia COVID-19 a schimbat regulile și în ceea ce privește arestul preventiv al IPJ Covasna. Dacă de regulă cazarea persoanelor private de libertate se realiza la comun – cel mult două într-o cameră, cu respectarea separării femeilor de bărbaţi şi a tinerilor de persoanele majore, pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 au fost impuse noi reguli.

La intrarea în Centrul de Reținere și Arest Perventiv, fiecare persoană trece printr-un examen medical, pentru a se stabili dacă se impune izolarea de colectivitate sau internarea într-o unitate medicală de profil.

Deținuții suspecți sau care au afecțiuni infectocontagioase acute sunt izolați în camere separate, la recomandarea personalului medico-sanitar din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne.

„Având în vedere contextul epidemiologic actual, activitatea în Centrul de Reținere și Arestare Perventivă al IPJ Covasna se desfășoară în conformitate cu prevederiile Legii nr. 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID – 19, precum și ale Hotărârilor de Guvern privind stabilirea unor măsuri care se aplică pentru combaterea efectelor pandemiei COVID – 19 (…) La primire, persoanele private de libertate se supun efectuării unui examen medical clinic general de către personalul medico-sanitar care asigură asistența medicală la nivelul centrului, în scopul depistării bolilor infectocontagioase sau parazitare care impun izolarea de colectivitate până la vindecare sau internarea într-o unitate spitalicească de profil. Examinarea medicală este desfășurată și în scopul cunoașterii antecedentelor patologice și a afecțiunilor cronice care impun instituirea de îndată a unei terapii medicamentoase adecvate și a unui regim igieno-dietetic”, au explicat reprezentanții IPJ Covasna.

Potrivit acestora, la sfârșitul lunii septembrie, în arestul preventiv al IPJ Covasna se aflau 18 persoane, printre care 3 minori.

Centrul de Reținere și Arestare Preventivă dispune de 11 camere de cazare a căror capacitate maximă este de cel mult două persoane; este prevăzut cu două băi – una pentru bărbați și alta pentru femei, și cu două cabine de duș separate.

Fiecare cameră este prevăzută cu aparat de aer condiționat, televizor, radio, masă și cazarmament (saltea, pernă, pătură, cearșaf etc).

Pe lângă toate acestea, persoanele private de libertate au la dispoziție un club/bibliotecă, biciclete eliptice, jocuri recreative, o curte exterioară pentru plimbări, prevăzută cu masă de tenis, spalier pentru exerciții fizice, două frigidere pentru păstrarea alimentelor primite cu ocazia vizitelor, o mașină automată pentru spălarea hainelor, două suporturi mobile pentru uscarea rufelor și un telefon public.

Durata maximă de reținere este de 24 de ore, iar durata de arestare preventivă este de cel mult 180 de zile, pe perioada urmăririi penale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate