Ştiri locale

Aproximativ 250 de grenade au fost scoase din depozitul de la Topliţa; operaţiunea va continua marţi

Aproximativ 250 de grenade incendiare, provenite din Primul Război Mondial, au fost scoase din depozitul descoperit la Topliţa, operaţiunea fiind sistată pe timpul nopţii, a declarat şeful Centrului Operaţional ISU Harghita, col. Ovidiu Dudu.

Potrivit sursei citate, jandarmii vor păzi atât groapa unde a fost descoperit depozitul cât şi cele aproximativ 250 de grenade extrase, operaţiunea urmând să fie reluată marţi dimineaţă.

Publicitate

Col. Ovidiu Dudu a precizat că oamenii care au fost evacuaţi se pot reîntoarce la locuinţe, întrucât nu se află în pericol.

Echipajele de pirotehnişti din Mureş şi Covasna au fost retrase, în cursul zilei de marţi urmând să intervină pentru extragerea grenadelor specialiştii de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – USISU Ciolpani şi cei de la ISU Harghita.

Şeful Centrului Operaţional ISU Harghita susţine că este posibil ca misiunea să nu se finalizeze marţi, specialiştii urmând să verifice cu atenţie toată zona, pentru găsirea tuturor elementelor de muniţie existente.

De asemenea, după finalizarea operaţiunii, grenadele vor fi distruse pe un teren pus la dispoziţie de Primăria din Topliţa.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare.

Depozitul de muniţie a fost descoperit la o adâncime de aproximativ patru metri, de muncitorii care efectuau lucrări de excavaţie pentru extinderea reţelei de canalizare.

Un număr de 12 persoane au fost evacuate din cinci imobile aflate în apropiere şi s-a restricţionat accesul în zonă.

La faţa locului au fost trimise autospecialele pirotehnice de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – USISU Ciolpani şi de la ISU Harghita, dar şi trei containere de tip Multirisc, din dotarea ISU Harghita, ISU Mureş şi ISU Covasna.

De asemenea, la locul evenimentului s-au aflat o autospecială cu apă şi spumă de la Garda ISU Topliţa, o autospecială SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi şi poliţişti.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio