Ştiri locale

Aproximativ 2.000 litri de apă sfințită de Bobotează la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

Și în acest an, preoții de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe vor pregăti pentru enoriași, cu ocazia Bobotezei, aproximativ 2.000 de litri de apă sfințită.

Slujba de sfințire a apei va avea loc duminică, de la ora 11:00, după slujba de Bobotează oficiată la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, după care enoriașilor le vor fi împărțite cele aproximativ 2.000 de sticle cu apă sfințită.

Preotul paroh Sebastian Pârvu a explicat că Agheasma Mare trebuie consumată de la Bobotează și până la Odovanie, timp de opt zile, dimineața pe nemâncate, iar în timpul anului se poate bea numai după zilele de post, cu binecuvântarea duhovnicului.

„Cei care doresc o cantitate mai mare își umplu singuri sticlele cu apă sfințită de la butoaiele pe care le pregătim în incinta Catedralei. Avem în total 4 butoaie a câte 250 kg, și în funcție de câte sticle umplem, vor rămâne 3-4 butoaie cu apă sfințită. Nu vrem să rămânem cu foarte multă apă,  această Agheasmă are un regim mai special față de Agheasma Mică, se păstrează în casă, în loc de cinste, și se poate bea numai după zilele de post, cu binecuvântarea duhovnicului. Observăm, totuși, de la un an la altul că oamenii nu se mai înghesuie, nu au fost probleme cu nerăbdarea din partea enoriașilor. Oamenii vin la biserică liniștiți, stau la slujbă și apoi distribuim repede sticlele”, a precizat Sebastian Pârvu.

Din motive ce țin de logistică, nici în acest an crucea nu va fi aruncată în Râul Olt

Conform obiceiului, în urmă cu câțiva ani, după ritualul de sfințire preoții ortodocși aruncau o cruce în Râul Olt, pentru ca cei mai curajoși dintre credincioși să între în apele reci și să o aducă la mal. La Sfântu Gheorghe acest obicei nu se mai practică de câțiva ani, potrivit preotului paroh, din cauza lipsei unei platforme sau a unui spațiu special amenajat care ar putea facilita accesul.

„E greu cu logistica pentru a ne deplasa la Olt, țin minte că în copilărie se ținea acolo. Accesul e greoi mai ales pentru persoanele vârstnice, dar este o problemă și transportarea apei până acolo”, a explicat Sebastian Pârvu.

El a ținut să le reamintească credincioșilor că în această perioadă trebuie să fie „mai aproape de Dumnezeu prin rugăciune”, iar dovada credinței lor trebuie să fie făcută prin fapte.

„În momentul în care ai o credință puternică înseamnă că și viața ta este luminoasă, ești bun cu aproapele, crește spiritul comunitar în sensul de apartenență la familie, la o familie duhovnicească în primul rând. Mesajul este același pe care îl propovăduim la fiecare slujbă: să fim mai răbdători, mai înțelepți, mai buni, pentru că aici avem mici restanțe. Din păcate suntem puțin mai reci, mai izolați, iar despre grabă nici să nu mai spunem. Toată lumea fuge dar nimeni nu știe unde se duce. Toți ne plângem că parcă timpul s-ar comprima, însă nu este așa, noi suntem mai împrăștiați”, a conchis preotul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio