Ştiri locale

Aproape 740 de covăsneni au depus cereri la Casa de Pensii pentru a-şi putea verifica online vechimea şi contribuţiile la pensie

Casa de Pensii şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că salariaţii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit sau nu contribuţiile pentru pensie.

Pentru a beneficia de această facilitate, orice persoană îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (AICI), după ce a completat în prealabil un formular (AICI) cu datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, adresa, actul de identitate), care trebuie depus personal la sediul casei teritoriale de pensii. Odată aprobată cererea, solicitantul primeşte prin e-mail datele de acces ale contului personal (numele de utilizator și parolă), şi îşi poate verifica oricând istoricul.

Publicitate

Până în prezent, în judeţul Covasna au fost depuse 737 de astfel de cereri, fiind deschise tot atâtea conturi online, potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii.

Pentru a ieși la pensie, un angajat trebuie să îndeplinească stagiul complet de cotizare și să aibă vârsta de pensionare prevăzută de lege.

Vechimea în câmpul muncii poate fi verificată online, odată creat contul de pe site-ul Casei Naţionale de Pensii. După autentificare, în meniul din stânga a paginii, utilizatorii trebuie să acceseze butonul Datele mele din sistemul public de pensii, de unde vor putea genera rapoarte pe diferite perioade, inclusiv rapoarte lunare începând cu luna aprilie a anului 2001.

Persoanele care vor să verifice vechimea în muncă dinainte de aprilie 2001 trebuie să acceseze secțiunea „Informații din carnetul de muncă”, acolo unde vor trebui, ulterior, să genereze un nou raport actualizat.

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii, de la începutul anului şi până în prezent au fost emise 767 de decizii de pensie anticipată, anticipată parţială şi la limita de vârstă, din care peste 300 pentru femei.

„În perioada 01 ianuarie – 25 iulie 2022, dintre deciziile de pensie stabilite, 304 au fost pentru femei și 463 pentru bărbați (…) În perioada similară a anului 2021 au fost stabilite 904 decizii de pensie limită de vârstă, anticipată și anticipată parțială (…) Menționăm că nu deținem informații cu privire la pensionarii care au ieșit din câmpul muncii, aceștia putând să-și continue activitatea după pensionare. ”, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Covasna, Andreea Károly, la solicitarea We Radio.

Aceeaşi sursă precizează că în acest an au fost emise şi 152 de decizii de pensie de invaliditate, cu 8 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio