Ştiri locale

Aproape 70 de seniori din județul Covasna au dobândit abilități digitale în cadrul proiectului „Conectăm Generații în lumea digitală”

Peste 750 de vârstnici cu vârste de peste 60 de ani au descoperit lumea digitală în cadrul proiectului-pilot „Conectăm Generații”, inițiat de Fundația Vodafone și derulat de Fundația Regală Margareta a României, printre beneficiari fiind și 67 de seniori din județul Covasna.   

În ultimul an, la nivel național în cadrul proiectului au fost organizate 156 de ateliere cu 8 tematici special concepute pentru educarea digitală a vârstnicilor, iar participanții s-au familiarizat cu folosirea telefoanelor inteligente și a aplicațiilor Facebook și WhatsApp, au învățat cum să facă plăți online și să utilizeze aplicații de monitorizare a sănătății, și au fost informați despre elemente esențiale de siguranță online, pentru o experiență digitală protejată și accesibilă.

Proiectul s-a desfășurat în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2024 și a implicat 10 ONG-uri din Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Pitești, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea și Turnu Măgurele.

La Sfântu Gheorghe, Fundația Creștină „Diakonia” a organizat 12 ateliere pentru beneficiarii programului.

„Concluziile proiectului-pilot și ale interacțiunilor cu seniorii arată că educația digitală este o necesitate, își dovedește utilitatea în viața de zi cu zi a vârstnicilor, iar sesiunile de grup în persoană reprezintă o metodă eficientă de învățare, creând cadrul pentru socializare și constituirea unui grup de suport. Chiar și seniorii beneficiari, după finalizarea atelierelor, au subliniat importanța continuării activităților de digitalizare, fiind esențială pentru integrarea lor deplină în societate și pentru asigurarea unei calități mai ridicate a vieții. Investiția în programe de educație digitală și accesibilitatea tehnologiei pentru seniori nu este doar o inițiativă practică, ci și una cu impact social și emoțional profund”, se arată într-un comunicat al Fundației Regale Margareta a României.

Proiectul „Conectăm Generații în lumea digitală” urmărește promovarea participării sociale și accesul vârstnicilor la informații și servicii digitale esențiale în societatea actuală.

Fundația Regală Margareta a României a fost înființată în anul 1990, devenind în cele peste trei decenii de existență o organizație neguvernamentală de elită, care sprijină copiii, tinerii și vârstnicii prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații.

De-a lungul anilor, Fundația a dezvoltat proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, cu scopul de a crește calitatea vieții beneficiarilor. Cele mai recente proiecte sunt Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului și Centrele Comunitare Generații.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio