
Aproape 7.900 de programări la Policlinică în ultima lună. 5% dintre pacienți nu s-au prezentat la consultații
Numărul consultațiilor în cabinetele de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe în ultima lună se apropie de 7.500, iar la Urgențe au fost tratate aproape 1.730 de cazuri.
Prin comparație cu perioada similară a anului trecut, numărul cazurilor tratate la Urgență a fost redus la aproape jumătate, arată datele prezentate miercuri de conducerea unității medicale.
„La Policlinică, în perioada 1 iunie – 8 iulie, au fost în total 7.469 de cazuri şi consultaţii în ambulatoriile de specialitate. Numărul total programări în cabinete a fost de peste 7.800, s-au programat aproape 7.900 dar programările au fost respectate de către pacienți în proporție de aproximativ 95%. La Urgenţă, în perioada 8 iunie – 8 iulie au fost în total 1.728 de prezentări, cifra în mod evident a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut când aveam 3.591 de cazuri, dar este de înțeles această cifră pentru că spitalul încă funcționa ca unitate suport COVID”, a explicat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.
În ceea ce privește internările în cazul patologiilor non-COVID și non-suspecte COVID, acestea au fost reluate, iar pacienții pot beneficia de asistență medicală după ce trec printr-un triaj epidemiologic.
„De la data când am primit avizul DSP de a interna și alte cazuri decât COVID sau suspecți, am externat deja 347 cazuri. În momentul de faţă în spital sunt 167 de cazuri, altele decât COVID pozitiv, şi tot în această perioadă am acordat asistență medicală prin spitalizare de zi unui număr de 129 cazuri”, a mai precizat Andras-Nagy Robert.
Directorul medical al spitalului, dr. Roșu Matyas spune că în toate secțiile se lucrează „la foc continuu”, fiind tratate inclusiv cazuri grave și foarte grave.
„La Chirurgie am făcut câteva operații mai deosebite: rezecție parțială hepatică, de exemplu, pentru metastaze, bypass aortofemural, deci cazuri grave şi foarte grave. Dermatologia, Oftalmologia și ORL-ul lucrează cu internare de zi, deci pacientul care a fost în prealabil testat vine dimineața, i se face interventia chirurgicală și pleacă după-masa acasă”, a explicat dr. Roșu Matyas.
Consultațiile medicale programate în structurile ambulatorii ale spitalelor, internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente sau investigații medicale care nu reprezentau urgențe și puteau fi reprogramate, au fost suspendate la sfârșitul lunii martie, la ordinul ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.
Odată cu relaxarea restricțiilor, la începutul lunii iunie, cabinete de Obstetrică-Ginecologie, Reumatologie, Medicină Internă, Hematologie, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie, Oncologie, Pediatrie, Diabetologie, Endocrinologie, Neurologie, Cardiologie, Psihiatrie Pediatrică, și Neurologie Pediatrică şi Psihiatrie Adulţi și-au reluat activitatea, o parte dintre consultaţii fiind făcute online, prin telemedicină.
Activitatea Policlinicii a fost reluată integral în data de 15 iunie.
(Ioana Ardeleanu)