Ştiri locale

Aproape 500 de covăsneni au primit vaccin antitetanos în acest an. Spitalul județean din Sfântu Gheorghe explică în ce condiții trebuie administrat serul

Un număr de 491 de pacienți, care s-au prezentat de la începutul acestui an la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, au primit vaccin antitetanos după ce au suferit diverse leziuni, iar în cursul anului trecut au fost administrate, în total, 1.523 de doze de ser, potrivit reprezentanților unității medicale.

Infecția cu tetanos poate fi mortală, iar în țară multe spitale duc lipsă de acest vaccin care de cele mai multe ori este greu de găsit și în farmacii. Antitetanicul se administrează pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, care se regăsește cel mai des în sol și în praful de pe străzi, dar și în tractul intestinal al animalelor. Sporii bacteriei contaminează țesuturile și produc o toxină extrem de puternică (pe locul 2 după toxina botulinică), iar netratată, boala este fatală.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe au explicat când trebuie administrat serul, și care sunt primele semne ale infecției.

„Tăieturile, zgârieturile și mușcăturile pot fi poarta de intrare în organism a unei bacterii periculoase care se regăsește, cel mai adesea, în sol și în praful de pe străzi, dar și în tractul intestinal al animalelor (…) Primul semn al infecției este încleștarea mandibulei prin contracția puternică a mușchilor gurii. Persoana infectată nu poate să mai deschidă gura, are dificultăți la înghițire și respirație. Alte simptome sunt apariția spasmelor musculare, cel mai frecvent localizate la nivelul stomacului. Rigiditatea musculară se asociază și cu febră, transpirații, creșterea tensiunii arteriale și a pulsului. Odată ajunsă la nivelul sistemului nervos, toxina devine imposibil de scos din organism și apar complicațiile. Pe lângă fracturile osoase, boala se poate complica și cu embolism pulmonar sau pneumonie de aspirație. Decesul survine, de cele mai multe ori, prin insuficiență respiratorie din cauza contracției prelungite a mușchilor respiratori, fapt care duce la stop cardio-respirator”, transmit reprezentanții spitalului, potrivit cărora, din 100 de persoane infectate, una sau două își pierd viața în urma infecției, însă în absența unei îngrijiri intensive rata de mortalitate ajunge la 100%.

Mitul vechi potrivit căruia rugina cauzează tetanos, parțial demontat

Aceeași sursă precizează că tetanosul poate apărea atunci când o rană este murdară cu pământ. Pentru ca sporii să producă toxinele responsabile de simptome tetanosului este nevoie de un mediu lipsit de aer/oxigen. Reprezentanții spitalului au explicat și că rugina nu este responsabilă pentru apariția tetanosului, însă mitul legat de călcatul cu talpa într-un cui ruginit are, totuși, un sâmbure de adevăr.

„Simptomele debutează, de regulă, între 3 și 20 de zile de la infectare, iar recuperarea poate dura mai multe luni (…) Plăgile care ar putea deveni locul de infectare cu tetanos sunt cele prin înțepare (piercinguri, tatuaje și injecții realizate necorespunzător), rănile prin împușcare, arsurile, înțepăturile și mușcăturile de animale. Rugina NU determină apariția tetanosului însă mitul legat de călcatul pe un cui ruginit are totuși un sâmbure de adevăr, deoarece o leziune punctiformă dar adâncă, de tipul celei provocate de un cui care a perforat talpa piciorului, poate deveni un mediu ideal pentru bacteria tetanică. Un alt lucru important de menționat este că infecția nu se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă”, se mai arată în postarea de pe pagina de Facebook a spitalului Județean.

Medicii atrag atenția că cea mai eficientă profilaxie este vaccinul antitetanos, care în România se află în schema obligatorie de vaccinare. Tratamentul trebuie efectuat de urgență, iar spitalizarea se poate impune dacă specialistul decide că plaga poate fi contaminată sau necesită tratament chirurgical.

În orice caz, primul pas în tratarea unei răni, indiferent dacă este superficială sau adâncă, este dezinfectarea cu atenție a zonei cu apă și săpun.

(Ioana Ardeleanu)     

Publicitate
banner we radio