Ştiri locale

Aproape 50 de tineri regizori și dramaturgi înscrişi la ediţia din acest an a Festivalului Dbutant

Înscrierile pentru cea de a VI-a ediţie a Festivalului-concurs DbutanT, consacrată în acest an regizorilor şi dramaturgilor debutanţi, s-au încheiat, în competiţie fiind înregistraţi 16 tineri absolvenți de regie și alţi 32 de dramaturgi.

Conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a transmis că interesul din partea tinerilor a fost unul „copleşitor”, iar datorită numărului mare de texte înscrise, termenul limită pentru comunicarea celor cinci finaliști care vor merge într-o tabără de creație organizată la Constanța a fost prelungit cu 5 zile.

Publicitate

„Marți, 10 august, a fost ultima zi de înscrieri (…) Numărul mare de texte înscrise a condus la prelungirea termenului limită până la care se va comunica lista celor cinci finaliști care vor merge în tabăra de creație de la Constanța, împreună cu Székely Csaba – membru al juriului și coordonator al secțiunii de dramaturgie din festival. În loc de 15 august, rezultatele vor fi transmise vineri, 20 august”, transmite conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în timpul taberei de creație, cei cinci finaliști vor scrie un text cu titlul „La castel, poveste în cinci tablouri”, iar creaţia desemnată câștigătoare va fi folosită de regizori pentru montarea colectivă de la Castelul „Szentkereszty” din Arcuș. Toate cele cinci texte vor fi reunite într-un volum pe care organizatorii îl vor trimite către toate teatrele din țară pentru a fi promovate și, eventual, montate.

Ediţia din acest an se va desfăşura într-un format nou, la secţiunea de debut în dramaturgie, care a fost introdusă în premieră, putând participa orice persoană indiferent de vârstă, condiţia fiind ca piesele să nu fi fost montate niciodată pe o scenă profesionistă din România.

Cei cinci debutanți în regie care vor merge în etapa următoare vor fi votați de membrii Consiliului Artistic al Teatrului „Andrei Mureșanu” până pe data de 10 septembrie. Aceștia vor participa la două etape, respectiv „Creație colectivă” și „Spectacole în competiție”, mai precizează organizatorii Festivalului-concurs.

Aceştia transmit şi că întrucât în competiție sunt incluse cele două probe, la sfârșitul Festivalului pot exista fie doi regizori finaliști, fiecare pentru câte una din probe, fie un singur debutant în regie câştigător al ambelor probe.

Spectacolele vor putea fi urmărite pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe în perioada 11-16 octombrie, iar în ultima zi a festivalului spectatorii vor putea urmări spectacolul colectiv montat de finaliști după textul câștigător de la secțiunea de debut dramaturgic.

Recent, organizatorii au anunţat şi componenţa echipelor de jurizare atât pentru debutul în regie, cât şi pentru debutul în dramaturgie.

Astfel, cele cinci spectacole votate ca finaliste vor fi jurizate de Radu Afrim, Eugen Gyemant, Cristian Ban, Mihaela Drăgan şi Bobi Pricop, care vor juriza şi producţiile realizate în secţiunea „Creaţie colectivă”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio