Ştiri locale

Aproape 4.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns până acum în județul Covasna

Un număr de 4.475 de doze de vaccin antigripal, reprezentând circa 50% din totalul solicitat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna pentru acest sezon, au ajuns până în prezent în județ, iar o mare parte dintre acestea vor fi distribuite în aceste zile către cabinetele medicilor de familie.

Din totalul dozelor primite până în prezent, 750 sunt destinate imunizării personalului sanitar, iar 1.100 pentru vaccinarea copiilor de până în 14 ani.

Publicitate

„Pentru acest sezon am solicitat 8.908 de doze de vaccin antigripal și am primit cam 50% până acum. Au venit 4 tranșe, respectiv: 1.100 de doze pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, 750 de doze pentru personalul sanitar, 1.125 pentru cabinetele de medicina familiei, iar joi au venit încă 1.500 de doze tot pentru medicii de familie. Vaccinarea a început, de fapt, în unitățile sanitare, în spitalele din județ, iar pentru medicii de familie abia acum am început să distribuim dozele fiindcă pacientul trebuie să fie înregistrat în platforma unde sunt înregistrate și vaccinările anti-COVID, iar asta durează”, a explicat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul DSP Covasna.

„Antigripalul și vaccinul anti-COVID se pot face simultan”  

Persoanele care nu sunt imunizate nici antigripal și nici anti-COVID pot solicita medicului de familie vaccinarea cu ambele doze, iar specialiștii recomandă ca în special persoanele vulnerabile să se imunizeze împotriva ambelor virusuri, chiar dacă prin măsurile de protecție antipandemie, respectiv masca și distanțarea fizică, este redusă și răspândirea virusului gripal.

În luna septembrie și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu cel anti-COVID, însă în brațe diferite.

„Vaccinarea se poate face în cabinetele de medicina familiei, grupele de risc rămân aceleași, iar cine vrea să se imunizeze trebuie să se programeze la medicul de familie. Nu trebuie așteptat între vaccinul anti-COVID și cel antigripal, medicii sunt pregătiți, iar cele două vaccinuri se pot face simultan”, ne-a explicat Igyártó Gabriella.

Zero teste, zero cazuri de gripă în acest an…

Conform DSP Covasna, în acest an nu au fost depistate cazuri de gripă în județ, cel puțin până în prezent, însă nici nu au fost solicitate teste pentru depistarea eventualelor cazuri așa cum se întâmpla în perioada dinaintea pandenmiei Covid-19.

Pe de altă parte, măsurile de protecție împotriva Covid-19 au redus semnificativ infecțiile respiratorii specifice sezonului.

„Nu avem cazuri de gripă anul acesta, nici cereri de testare nu am avut, poate pentru că nu au fost pacienți cu simptomatologie specifică pentru gripă. Probabil și măsurile de protecție au ajutat. În anii trecuți nu era așa, aveam totuși câteva cazuri, nici anul trecut nu au fost multe cazuri de gripă, doar vreo 3 sau 4. Nu s-a testat pentru gripă, s-a testat pentru COVID, de aceea”, a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.

Campania de imunizare a populației împotriva virusului gripal este gratuită, prioritate având persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio