
Aproape 20% dintre testările drugtest realizate anul acesta în județul Covasna au avut rezultat fals pozitiv
Aproape 20% dintre testările cu aparatele drugtest realizate de polițiștii covăsneni în primele 9 luni ale acestui an avut rezultate fals pozitive. Potrivit unui bilanț al IPJ Covasna, prezentat joi în cadrul unei conferințe de presă, 36 de șoferi au fost depistați pozitiv la consumul de droguri, dar în 7 dintre cazuri testele de sânge nu au confirmat prezența substanțelor psihoactive în organism.
La nivel național, statisticile arată faptul că 40% dintre testele pentru depistarea consumului de droguri au rezultate fals pozitive. Potrivit legii, șoferii care rămân fără permis ca urmare a testării preliminare pot depune plângere împotriva procesului-verbal de constatare în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, sau la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul.

Șefa Serviciului Rutier din cadrul IPJ Covasna, cms. şef Ramona Cozma, a explicat că, începând din acest an, permisul de conducere poate fi restituit pe baza analizei de sânge, dacă se stabilește absența substanțelor psihoactive în organism. În trecut, restituirea permisului se putea face doar pe baza soluției de clasare dispusă în faza urmăririi penale.
„Statisticile sunt pentru testările preliminare. În unele cazuri așteptăm rezultatele analizelor de laborator. Din acest motiv s-a modificat legislația, permisul de conducere poate fi restituit până la soluția finală de clasare a dosarului, în baza analizelor de laborator. Noi încercăm, în măsura posibilităților, și cu sprijinul Institutului de Medicină Legală de la Târgu Mureș care analizează probele, să nu dureze foarte mult timp, durează în jur de 2 săptămâni. Am avut, într-adevăr, și cazuri fals pozitive, dar am restituit cât am putut de repede permisele. Din cele 36 de cazuri analizate în primele 9 luni ale acestui an, 7 au avut rezultat fals pozitiv”, a declarat cms. şef Ramona Cozma.
Potrivit datelor IPJ Covasna, numărul șoferilor prinși la volan sub influența substanțelor psihoactive a crescut față de anul trecut, în perioada 1 ianuarie – 31 august fiind constatate 29 de infracțiuni, cu 16 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
În ultimele 3 luni, la nivel național au fost intensificate acțiunile pentru depistarea șoferilor care consumă alcool sau droguri. Până la finalul lunii trecute, în cadrul acțiunii „Blocada”, 7.552 de șoferi au fost testați de polițiștii covăsneni pentru consum de alcool sau droguri.
În dotarea IPJ Covasna există, în prezent, doar două aparate drugtest. La finalul lunii septembrie, Consiliul Judeţean Covasna a aprobat alocarea sumelor necesare pentru achiziţionarea a 6 aparate Drugtest Analyzer, care vor fi folosite de Poliţia Rutieră Covasna pentru detectarea substanţelor psihoactive în timpul controalelor efectuate în trafic.
(Ioana Ardeleanu)