Ştiri locale

Aproape 1.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns până acum în județul Covasna. Dr. Lucia Șereș: „Probabil primul venit va fi primul servit”

Prima tranșă de vaccin antigripal gratuit, destinat pacienților din grupele de risc, a ajuns la medicii de familie din județ, însă cantitatea este insuficientă, pentru fiecare dintre cele aproape 100 de cabinete fiind distribuite doar 10 doze. În anii anteriori, prima tranșă era utilizată pentru imunizarea angajaților din sistemul sanitar.

În contextul pandemiei COVID-19 și de teama că populația s-ar putea confrunta cu o dublă infecție, epidemiologii au recomandat ca demararea campaniei de vaccinare antigripală să se facă încă din luna septembrie, respectiv cu o lună-două mai repede față de alți ani.   

Cu toate acestea, medicii de familie spun că nu știu cum vor proceda pentru a acoperi toate cererile și, cel mai probabil, în această primă fază vor fi imunizați gratuit pacienții care se vor grăbi să își facă programare în acest sens.

„Am primit vaccin antigripal… câte 10 doze/medic de familie, ceea ce este foarte puțin. Să vedem când apar celelalte, pentru că ni s-a zis că trebuie să vaccinăm, că vor fi mult mai multe doze, dar dacă le vom primi în luna ianuarie va fi mult prea târziu. Sincer, nici nu știm cu cine să începem. Probabil primul venit va fi primul servit”, ne-a spus președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, medicul Lucia Șereș.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a anunțat că a achiziţionat un stoc de 3 milioane de doze de antigripal, pentru imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, cantitatea fiind dublă față de anul trecut.

Conform unui răspuns din luna iulie al Direcției Județene de Sănătate Publică, pentru sezonul gripal viitor au fost solicitate 13.508 doze de vaccin.

La nivel național, în prima tranșă au fost distribuite 330.000 de doze, urmând ca restul dozelor să fie distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie.

În cadrul campaniei, prioritate la imunizare au persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical, dar și gravidele.

Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire, şi care nu va primi vaccin gratuit, să îşi achiziționeze serul din farmacii şi să se imunizeze.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio