
Aproape 1.300 de elevi covăsneni au abonamente gratuite de transport. Din februarie, alți peste 400 ar urma să primească banii pentru navetă
Aproape 1.300 de elevi navetiști din județul Covasna beneficiază de abonamente gratuite de transport, iar între 400 și 600 de elevi care până acum nu au primit bani pentru navetă ar urma să primească, începând din luna februarie, suma forfetară care va cuprinde și banii datorați de la începutul anului școlar și până în prezent, a transmis conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, la solicitarea We Radio.
Explicațiile vin în contextul în care mii de elevi din 19 județe ale țării au rămas fără transport gratuit, părinții fiind nevoiți să plătească abonamentele din propriile buzunare, din cauza unei Hotărâri de Guvern care blochează decontarea acestor sume în cazul transportatorilor care nu au contracte încheiate cu consiliile județene.
Luni, în prima zi de școală, zeci de elevi au protestat în faţa Ministerului Educației, iar începând de marți și până în data de 15 ianuarie, elevii din Bucureşti, Ilfov şi alte cinci judeţe sunt în grevă japoneză și vor purta banderole albe pe braț în timpul orelor de curs.
Contactat telefonic, inspectorul școlar general Kiss Imre a explicat că la nivelul județului nu sunt probleme în privința contractelor dintre transportatori și Consiliul Județean, iar elevii care fac naveta din localități pentru care nu au fost încheiate contracte, vor primi, din luna februarie, sume forfetare care să acopere contravaloarea transportului către și de la școală.
„La noi, Consiliul Județean a încheiat contract la începutul lunii octombrie cu firmele de transport, pe baza legislației europene din 2007, și este absolut ok. De la mijlocul lunii octombrie, pentru rutele pentru care s-au depus oferte au fost încheiate contracte cu trei furnizori de transport – este o asociere între Transbus și Linka Tranzit, Primăria Barcani și Primăria Sita Buzăului. Aproape 1.300 de elevi primesc aceste abonamente în mod gratuit, programul se derulează conform HG nr. 810 din 8 septembrie 2023 (…) Unde nu sunt rute contractate, mai există alte mijloace de transport, iar elevii pot solicita sume forfetare. Suma forfetară încă nu am primit-o pentru că nu a fost stabilită de Consiliul Județean, având în vedere că au fost probleme de legislație, trebuia văzut ce formulă trebuie să se aplice. A fost trimisă adresă la Autoritatea Națională de Transport și la Ministerul Educației, a fost o serie de discuții iar la sfârșitul lunii decembrie a ieșit HG nr. 1337, care completează HG nr.810 și în care a fost stabilită formula pentru determinarea acestor cifre în vederea acordării sumelor forfetare (…) A treia componentă este transportul metropolitan, în comun, dar aici sunt vizate doar orașele Sfântu Gheorghe, Baraolt și Covasna și este o altă procedură”, a explicat șeful IȘJ Covasna.
Potrivit acestuia, până la 1 februarie, consiliile județene trebuie să adopte hotărâri pentru stabilirea valorii unitare lei/ km aferente sumei forfetare care se va acorda elevilor, urmând ca cei care nu beneficiază de abonamente gratuite și care nu au alte mijloace de transport să primească inclusiv sumele pentru lunile anterioare, de la începutul anului școlar.
„La noi nu sunt probleme, Consiliul Județean începuse licitația mai demult și era ok, când a început școala era chiar faza de finalizare a licitației, iar la începutul lunii octombrie au fost încheiate și contractele cu cei 3 furnizori de transport. Sunt zone care nu sunt acoperite pentru că nu s-a depus ofertă, de exemplu Bixad, Malnaș, Bodoc și așa mai departe, iar elevii de acolo vor primi sume forfetare. Mai sunt și alți transportatori, sunt niște autobuze care funcționează în mod legal, dar nu pe baza acestui contract despre care se vorbește. Elevii care vin cu alți transportatori nu pot beneficia de abonamentul gratuit, dar pot primi pe ruta respectivă sume forfetare. De exemplu, dacă Cserei Trans are autobuz de la Bixad până la Sfântu Gheorghe, dar nu a depus ofertă și nu are contract încheiat cu Consiliul Județean pe baza acestei legislații europene, eu nu pot să decontez abonamentele eliberate de Cserei Trans pentru elevii care folosesc autobuzul respectiv. Însă elevii pot primi sumă forfetară și atunci din suma respectivă pot plăti abonamentul. Aici e întârzierea foarte mare, cu suma forfetară. Sunt județe în care, într-adevăr, firmele de transport există și furnizează servicii de transport, dar nu au contracte încheiate cu consiliile județene pe baza acestei legislații din 2007, de aceea este acest circ. La noi e ok din acest punct de vedere, mai puțin suma forfetară, dar începând din februarie vor primi elevii și aceste sume. Sunt între 400 și 600 de elevi care ar beneficia de aceste sume”, ne-a mai spus inspectorul școlar general Kiss Imre.
Potrivit legislației române, „Toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație“.
Scandalul de la nivel național a izbucnit după ce în perioada septembrie-decembrie 2023 operatorii rutieri din 19 județe au transportat copiii la școală gratuit, însă nu și-au primit banii din partea statului, neavând încheiate contracte cu consiliile județene.
(Ioana Ardeleanu)