Ştiri locale

Aproape 1.000 de angajați din învățământul covăsnean au protestat marți în fața Prefecturii Covasna.

Aproape 1.000 de dascăli și angajați ai sistemului de învățământ din județul Covasna au ieșit în stradă, marți dimineața, în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe, pentru a cere majorarea salariilor. Adunați în fața Prefecturii Covasna și „înarmați” cu pancarte pe care au afișat mesaje precum: „Vrem demnitate!”, „România educată scoate dascălii în stradă”,  „Fără educație, moare orice nație” sau „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, sindicaliștii au transmis, ferm, că nu vor renunța la grevă până când Guvernul nu le va aproba revendicările.

La protest au participat cadre didactice din tot județul Covasna, care au cerut, printre altele, ca salariul profesorului debutant să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie, respectiv un salariu net de 4.000 de lei.

Publicitate

„Dacă această grevă, la care am fost împinși în mod deliberat de către cei care ne guvernează, afectează copiii, singurii vinovați sunt acești decidenți politici! Nu uitați, avem și noi copii afectați, avem și noi copii în prag de examene! Astăzi, aici și în toată țara, greviștii cer un minim de decență. Guvernanții ne oferă tone de dispreț. Profesorul debutant nu primește mai mult de 2.500 de lei, cuantum cu care rămâne o foarte lungă perioadă de timp, cu creșteri infime datorate, în principal, gradelor didactice – examene extrem de grele și costisitoare, care pot ajuta în final la o mică creștere a salariului. Șoferul Ministerului Educației are un salariu de două ori mai mare decât salariul unui profesor, doamna ministru Ligia Deca are 21.800 de lei salariu, echivalentul a 15 salarii de femei de serviciu. Unde este echitatea socială?”, au transmis sindicaliștii în fața Prefecturii.

Aceștia au transmis că în urma grevei din învățământ, organizată în urmă cu aproape două decenii, „salariile dascălilor au fost mărite considerabil”, fapt care a dus la o creștere a numărului de cadre didactice calificate.

„În urma grevei de 3 săptămâni din 2005, salariile au fost mărite considerabil, într-o medie de 60%. Consecința acestui lucru a fost că, în următorii ani, sistemul de învățământ s-a îmbogățit cu dascăli calificați și bine pregătiți. Anii au trecut, salariile au rămas mici, nu s-au mai majorat, ajungându-se în ziua de azi la o criză extremă de cadre didactice calificate, mulți dintre noi părăsind școala înfrânți de acest sistem bolnav. Considerăm că haosul din învățământ este creat în mod deliberat în școli, haos care permite elevilor să îi umilească și să îi agreseze pe profesori (…) Respingem cu fermitate oferta umilitoare a guvernanților și cerem majorarea salarială de 25% în medie, pentru a putea acoperi cel puțin inflația”, au mai transmis sindicaliștii.

Aceștia consideră că soluția pentru rezolvarea acestor probleme este la îndemâna Guvernului, și „este foarte simplă”. Sindicaliștii cer emiterea unei ordonanțe de urgență care să garanteze că în noua lege a salarizării, leafa profesorilor debutanți va fi cel puțin egală cu salariul mediu brut pe economie.

O delegaţie condusă de liderii sindicali a fost primită de prefectul judeţului, Ráduly István, căruia i-au înmânat o listă cu revendicări, documentul fiind transmis către Guvern în cursul zilei de marți. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Covasna, Nagy Gábor, a declarat că mesajele nu au fost orientate către Prefectura Covasna, ci către decidenții aflați la conducerea țării.

„Am fost aproape 1.000 de persoane, din toate colțurile județului. Din zona Întorsura Buzăului am venit cu 3 autocare, din zona Târgu Secuiesc au venit două autocare, plus Baraoltul, și bineînțeles Sfântu Gheorghe. Acest mesaj nu este orientat către Instituția Prefectului județului Covasna, zgomotul trebuie să ajungă până în București”, ne-a spus Nagy Gábor.

Acesta a precizat că ziua de marți a fost una decisivă, având în vedere protestele din toată țara, iar dacă dascălii nu vor primi răspunsurile pe care le caută, „situația se va agrava de la o oră la alta”.

La rândul său, prefectul Ráduly István a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că dreptul la grevă este garantat în Constituția României, iar profesorii au ales o perioadă în care nici Guvernul și nici societatea nu-și pot permite să îi ignore.

„Ca toate grevele, este un inconvenient, dar face parte din jocul democratic. Asta este. Trebuie găsită o soluție la această problemă (…) Aș dori să subliniez faptul că, în ceea ce ne privește, am luat măsuri cu câteva săptămâni în urmă pentru a încerca să împiedicăm deteriorarea situației. În cadrul reuniunii Comitetului de Dialog Social din 8 mai, reprezentanții sindicatelor au indicat că există o nemulțumire tot mai mare în rândul cadrelor didactice, iar noi am formulat imediat o scrisoare ministrului educației, doamna Ligia Deca, indicându-i că există o problemă și că, dacă nu se iau măsuri imediat, ne vom confrunta cu consecințe grave. Poate că noi nu am fost suficient de hotărâți, dar cert este că nu s-a întâmplat nimic și iată-ne astăzi aici”, a declarat prefectul.

În Piața Victoriei din Capitală, marți dimineața au ieșit în stradă 20.000 de profesori, care au pornit în marș spre Palatul Cotroceni, unde au purtat discuții cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului s-a angajat să gireze un „acord politic” între coaliția de guvernare și sindicatele din educație, precizând că va urmări ca în noua grilă de salarizare să se respecte măririle pe care profesorii le-au cerut.

Acordul ar urma să prevadă creșterea salariilor profesorilor, dar nu imediat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio