Ştiri locale

APM Covasna și Agenția pentru Arii Protejate au fost comasate, devenind Direcția județeană de Mediu

Guvernul reorganizează instituțiile de mediu, comasând Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate într-o nouă instituție. Astfel, începând din data de 4 aprilie, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a devenit Direcția județeană de Mediu (DJM) – instituție aflată în subordinea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate.

„Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) este noua instituție creată în baza Hotărârii Guvernului nr. 311/03.04 2025 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 3 aprilie 2025), prin contopirea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. În cadrul ANMAP funcționează direcții județene de mediu, fără personalitate juridică, în fiecare județ și în municipiul București”, se arată pe pagina de Facebook a fostei Agenții pentru Protecția Mediului Covasna.

Toate atribuțiile celor două instituții au fost preluate de noua Agenție, care la nivel național va avea maximum 2.001 posturi, fără demnitari. La conducere se află Raluca Giorgiana Dumitrescu (fostă deputată social-democrată de Ialomița, conform www.news.ro), funcția de vicepreședinte fiind deținută de Andra-Sabrina Pleşa (membră PNL), care a ocupat aceeași funcție în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

În plan local, deocamdată nu se cunosc foarte multe detalii. Directorul (fostei) APM Covasna, ing. Gheorghe Neagu, ne-a precizat că la nivel național vor fi înființate 41 de direcții județene de mediu, fără personalitate juridică, aflate în subordinea autorităților centrale.  

„Nu e de competența mea să comentez, nu pot să dau detalii, vom vedea ce va fi. Ministerul va face această reorganizare, vom rămâne așa cum vom rămâne (…) Se vor înființa 41 de direcții județene de mediu, fără personalitate juridică. Vom rămâne subordonați direct Bucureștiului. Deocamdată eu fac în așa fel încât instituția să funcționeze, pentru că vin oameni și depun documentații, trebuie să iasă avize. Sub nicio formă nu se poate opri activitatea, în condițiile în care și astăzi s-au preluat o grămadă de dosare, ieri și alaltăieri la fel. Lumea a scos autorizațiile de recoltare a celor 54 de urși care sunt alocați județului prin Legea nr. 242”, ne-a declarat Gheorghe Neagu.   

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio