Ştiri locale

APIA Covasna a înaintat anul trecut către ANAF 42 de dosare de executare silită a fermierilor din județ – de aproape 3 ori mai multe decât în anul anterior

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Covasna a înaintat către ANAF, în cursul anului trecut, 42 de dosare de executare silită a unor fermieri din județ care au încasat subvenții fără să aibă acest drept, sau care au fost penalizați în urma controalelor derulate de instituție. Numărul dosarelor este de aproape 3 ori mai mare decât în anul anterior (15 dosare în 2022).

Potrivit unui raport publicat pe site-ul Prefecturii Covasna, în cadrul Serviciului Economic, Recuperare Debite al APIA Covasna sunt gestionate 13.856 de dosare de debit, în valoare totală de peste 16.5 milioane de lei, sumă recuperată în procent de 89,34%, iar la finalul anului trecut au rămas de recuperat peste 1.7 milioane de lei.

Conducerea instituției precizează în raport că acest lucru face ca Centrul Județean să se încadreze în media pe țară din punct de vedere al eficienței în recuperarea debitelor.

„În cursul anului 2023 au fost întocmite, înregistrate, transmise debitorilor și gestionate 103 procese verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare, prin care s-au individualizat și stabilit creanțe bugetare în sumă totală de 548.964,60 lei (…) S-au transmis către ANAF 42 dosare în vederea începerii executării silite pentru creanțele principale și creanțele accesorii neachitate în termen”, se arată în raportul APIA.

Aceeași sursă mai precizează că, în perioada ianuarie-decembrie 2023, reprezentanții APIA Covasna au efectuat 24 de deplasări în teren la sesizarea ISU Covasna, pentru verificarea modului în care fermierii respectă condițiile agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenurile arabile, fiind implicați 19 fermieri, iar 4 fermieri au fost verificați în urma unor reclamații.

De asemenea, au fost efectuate deplasări în teren pentru verificarea respectării Programului de susținere a producției de cartof de consum pentru anul 2023, 1.192 fermieri având 4.162 de parcele, dar și pentru verificarea respectării eligibilității terenurilor, a normelor de ecocondiționalitate și a cerințelor de agromediu la un număr de 177 de fermieri, selectați din diferite eșantioane de control.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio