Ştiri locale

Apel la vaccinare antigripală! Medicii de familie se tem de un val de infecții respiratorii după redeschiderea școlilor

Medicii de familie din toată țara trag un semnal de alarmă asupra posibilității creșterii cazurilor de infecții respiratorii și gripă, odată cu reluarea cursurilor în unitățile de învățământ la începutul lunii februarie.

Aceștia subliniază că elevii cu vârste sub 16 ani sunt o categorie vulnerabilă, fiind expuși pericolului de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal, respectiv SARS-CoV-2, în condițiile în care vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până în prezent la nivel european nu le sunt recomandate.

Publicitate

Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, medicul Lucia Șereș, spune că este important ca părinții să își programeze copiii la cabinetul medicului de familie pentru vaccinarea antigripală, pentru ca aceștia să fie protejați în fața acestui virus.

„Este un apel al Societății Naționale de Medicină a Familie, și așa este, ne bucurăm că începe școala, abia așteptăm să înceapă pentru că deja a fost închisă prea mult timp, dar este posibil ca după prima săptămână să înceapă infecțiile respiratorii și, din păcate, nu prea se deosebesc cele două, au cam aceleași simptome. Copiii sub 16 ani nu pot fi vaccinați deocamdată anti-Covid19, nu este recomandat, și nici nu o să avem destule doze, deci o să se prelungească până prin septembrie, probabil, vaccinarea anti-Covid. Noi le recomandăm părinților să îi vaccineze antigripal pe copii”, ne-a explicat dr. Lucia Șereș.

Medicul spune că în cabinetele medicilor de familie din județ există doze de vaccin antigripal, iar dacă cererea va fi mare, Direcția de Sănătate Publică va putea reface stocurile.

„Eu cel puțin am în frigider disponibile doze de vaccin antigripal, dar dacă vor fi solicitări vom apela la DSP. Anul acesta s-au cumpărat foarte multe doze. Nu au prea fost infecții și nu a fost nici cerere, deci din cauza izolării și a măștilor de protecție până acum am scăpat de valul de gripă, dar avem emoții pentru ce va fi în a doua parte a lunii februarie, prin martie sau chiar aprilie”, ne-a spus medicul.

Copiii cu vârste sub 16 ani sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, iar vaccinarea reprezintă cea mai bună modalitate prin care pot fi protejați de o posibilă infectare cu ambele virusuri, subliniază medicii de familie.

Potrivit acestora, imunizarea reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor care pot necesita spitalizare, dar şi transmiterea virusurilor în comunitate, limitând chiar numărul deceselor.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală gratuită pentru toți cetățenii, fără a mai exista o prioritizare la vaccinare impusă de grupele de risc.

Până acum, în cadrul campaniei naționale erau imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio