Ştiri locale

Apel la populație să NU mai ardă vegetația uscată! Peste 20 de hectare afectate de incendii în județul Covasna în acest an

Incendiile de vegetație uscată izbucnite în județul Covasna de la începutul acestui an au afectat peste 20 de hectare de teren, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, care trag un nou semnal de alarmă asupra pericolului, având în vedere și creșterea  temperaturilor. Potrivit pompierilor covăsneni, condițiile meteorologice favorizează extinderea rapidă a focului, punând în pericol terenurile agricole, pădurile, locuințele și, cel mai grav, viețile omenești.

„De la începutul acestui an, în județul Covasna s-au produs 8 incendii de vegetație, afectând o suprafață de aproximativ 22 de hectare. Majoritatea acestor incendii au fost cauzate de folosirea focului deschis în spații deschise. Pentru a preveni astfel de tragedii, facem un apel către toți cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de vegetație! Nu utilizați foc deschis pentru igienizarea terenurilor! Arderea resturilor vegetale este strict interzisă fără avizul autorităților și fără luarea măsurilor de siguranță. Nu aruncați țigări aprinse pe terenuri agricole, în păduri sau pe marginea drumurilor! O simplă scânteie poate provoca un dezastru.  Supravegheați focurile de tabără și stingeți-le complet înainte de a pleca! Anunțați imediat la 112 dacă observați un incendiu! O intervenție rapidă poate limita extinderea focului și poate salva vieți și bunuri. Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ”, transmite ISU Covasna.

Potrivit legii, curățarea terenurilor prin arderea miriștii și a vegetației uscate se sancționează cu amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Pe lângă amenzile usturătoare, fermierii care apelează la incendierea terenurilor pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată riscă să rămână fără subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin APIA.

Astfel de practici sunt considerate extrem de dăunătoare. Pe lângă poluarea mediului, există riscul ca flăcările să se răspândească la locuințe și nu de puține ori au existat și pierderi de vieți omenești, însă incendierea terenurilor este păgubitoare și pentru faună, floră şi microorganisme.

Numai de la începutul acestei luni, la nivel național au fost peste 300 de incendii care au afectat aproape 5.000 de hectare de teren. În weekend, pompierii au intervenit în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Hunedoara, Maramureș și Vâlcea pentru a lichida flăcările care au provocat și victime.

O femeie în vârstă de 67 de ani din Maramureș a fost găsită carbonizată, iar la Vâlcea, un bărbat de 78 de ani a fost găsit decedat pe un câmp cuprins de flăcări, în vreme ce o femeie în vârstă de 54 de ani a fost rănită. De asemenea, un pompier din Caraș-Severin a fost accidentat grav de o creangă de copac și a ajuns la spital cu fractură de șold și traumatism cranio-cerebral.  

„Incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți. Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea platformei Fii pregătit (AICI)Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe aplicația de mobil DSU”, transmite ISU Covasna.

La nivel național, pagubele materiale sunt uriașe. în weekend, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis că apelează la ajutorul preoţilor pentru a limita numărul incendiilor de vegetaţie, anunțând că în zonele rurale, supă slujbele din biserici, se vor citi mesaje despre pericolul pe care îl constituie aceste incendii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio