Ştiri locale

Apel către covăsneni să doneze produse de igienă personală pentru femeile nevoiaşe

Locuitorii judeţului Covasna pot participa în această lună la un program de ajutorare a femeilor care provin din medii defavorizate, cu posibilităţi financiare reduse, cărora le pot dona câte o geantă cu produse de igienă personală.

Campania „Nu este o geantă de lux”, ajunsă în acest an la cea de a doua ediţie, este derulată de Organizaţia Femeilor din UDMR şi Asociaţia Femeilor Active din Târgu Secuiesc, cu sprijinul Serviciului de Ajutor Maltez, şi se va încheia în data de 25 februarie, urmând ca genţile cu cele necesare pentru igiena personală să ajungă la beneficiare în preajma datei de 8 martie, de Ziua Femeii. Vezi AICI VIDEO cu mai multe detalii.

Publicitate

Coordonatoarea campaniei şi, totodată, preşedinta Organizaţiei Femeilor din UDMR, Réka Igyártó, a declarat într-un interviu la We Radio că fiecare geantă cadou poate conţine: şampon, gel de duş, deodorant, săpun pentru mâini, perie/piaptăn, absorbante, unghieră, pastă şi periuţă de dinţi, balsam de buze, creme şi loţiuni de corp şi orice alt produs sau obiect care poate fi folosit pentru îngrijirea personală de zi cu zi. În plus, cei care vor să se implice în această acţiune sunt încurajaţi să scrie şi un mesaj personalizat pentru beneficiara care va primi geanta cu produsele.

„Vrem ca genţile să conţină produsele de igienă de bază, dacă cineva vrea să pună în plus şi un parfum, ne bucurăm, dar ideea este să conţină strictul necesar, pentru că multe dintre aceste femei nu au posibilitatea să îşi cumpere astfel de lucruri. Contează mult să ai în geantă produsele necesare pentru o lună sau două luni. Geanta nu trebuie să fie neapărat nouă, dar nici să nu fie foarte uzată, pentru că ideea nu este să scapi de o geantă veche pe care ai vrea să o arunci, ci să oferi un cadou cuiva care poate că primeşte pentru prima oară în viaţă o geantă, pentru că am avut şi astfel de cazuri (…) Îi încurajăm pe cei care fac aceste donaţii să lase un mesaj personalizat pentru beneficiară, pentru că oricine primeşte un cadou cu dedicaţie, se va bucura mult mai tare de ceea ce a primit. Nu trebuie să fie o scrisoare lungă, ci două-trei rânduri de încurajare, de motivaţie, ca să le ajute să îşi trăiască viaţa de zi cu zi cu mai multă putere. Îndemnăm pe toată lumea să scrie şi un mesaj simplu, din inimă, o mică atenţie”, ne-a spus coordonatoarea campaniei.

Prima acţiune din cadrul campaniei „Nu este o geantă de lux” a fost organizată în 2019, atunci fiind realizate peste 150 de pachete care le-au fost ulterior distribuite femeilor cazate în centrele pentru mame din judeţ, familiilor numeroase, mamelor singure şi victimelor violenţei domestice.

„Campania a fost organizată pentru prima dată la Budapesta, deja de mulţi ani este derulată acolo, iar noi am organizat-o pentru prima dată în judeţul Covasna în 2019, şi pot să spun că a fost un mare succes pentru că am strâns peste 150 de genţi (…) Ediţiile din ultimii doi ani nu am putut să le organizăm din cauza pandemiei, pentru că ideea campaniei este ca aceste pachete să ajungă la femei de 8 Martie şi chiar atunci eram în vârful pandemiei. Vrem să ajungem şi în acest an la centrele pentru mame din judeţ, la centrele de criză unde sunt cazate victimele abuzurilor domestice, la mamele singure, la familiile numeroare, la toate femeile nevoiaşe care sunt şi în sistemul Serviciului de Ajutor Maltez, şi au şi cei de la Lady Circle o listă de beneficiare. Noi chiar credem că putem să strângem cel puţin atâtea pachete câte am strâns în 2019, dar dacă am doborî recordul ar fi perfect”, ne-a mai spus Réka Igyártó.

La Sfântu Gheorghe prima geantă cadou a fost oferită de un domn

Primele genţi-cadou cu produse de igienă personală au început deja să ajungă la sediile UDMR din judeţ, iar la Sfântu Gheroghe, surprinzător, primul donator al campaniei din acest an a fost un domn, care săptămâna aceasta a predat primele produse de igienă, demonstrând astfel că nu doar doamnele şi domnişoarele cunosc nevoile de zi cu zi ale femeilor.

„Ne bucurăm că şi bărbaţii se implică în această acţiune. A fost o surpriză foarte plăcută, şi îi încurajăm şi pe domni să se implice, iar dacă cineva nu are posibilitatea să aducă produsele într-o geantă, nu este o problemă, găsim soluţii, găsim noi genţi”, a mai spus coordonatoarea campaniei.

Persoanele care doresc să se implice în această acţiune pot dona genţi cu produse de igienă personală la sediile UDMR din fiecare oraş, de luni până joi între orele 09:00-16:00 şi vineri între orele 09:00-14:00.

Puncte de colectare sunt: biroul UDMR Covasna din Sfântu Gheorghe (str. Martinovics Ignác nr. 2, palatul Beör – primul etaj); sediul UDMR din oraşul Covasna (str. Libertății nr. 12), sediul UDMR din Târgu Secuiesc (str. Apafi Mihály nr. 1) şi cel din Baraolt (str. Libertății nr. 12).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio