Anunţ oficial de la ADI SIMD: Colectarea şi transportul deșeurilor, mai scumpe din 2024. Care sunt noile tarife TEGA de la Sfântu Gheorghe
Serviciile de salubritate vor fi, de anul viitor, mai scumpe în judeţul Covasna, din cauza dublării taxei pe economia circulară şi creşterii cheltuielilor, au anunţat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Management Integrat al Deșeurilor (ADI SIMD) şi operatorul regional de salubritate TEGA SA.
Potrivit acestora, se preconizează o creştere a taxei de salubritate de la 15 la 20 de lei de persoană în mediul urban şi de la 9 la 12 lei de persoană în mediul rural.
Cea mai mare parte a României va fi afectată de scumpirea transportului de deșeuri începând de anul viitor. Directorul ADI SIMD din județul Covasna, Ambrus József, a vorbit despre motivele pentru care va avea loc această majorare.
„Nimeni nu se bucură de această majorare, nici măcar furnizorii de servicii: s-a ajuns la situația ciudată că, deși clienții vor trebui să plătească mai mult în 2024, furnizorii de servicii nu vor avea mai mult în conturi. Prețul transportului de deșeuri este alcătuit din mai multe componente: aproape toate vor costa mai mult anul viitor”, a explicat Ambrus József, confirmând informațiile din presă privind creșterile de preț pentru anul viitor.
Expertul în gestionarea deșeurilor a explicat majorarea şi prin faptul că inflația nu a fost neglijabilă nici în 2023, cu o creștere de 8,73%, astfel că majorarea va afecta și depozitul de deșeuri de la Leţ, operat de ECO Bihor. „Important este şi faptul că taxa de economie circulară, care se plătește pe tona de deșeuri, va fi dublă față de anul acesta – creşte de la 80 de lei la 160 de lei pe tonă, la care se adaugă și TVA. Toate firmele, printre care TEGA, Gosp Trans Com, IBSV și Gosp-Com, adică toți transportatorii de deșeuri care operează în județ, sunt afectate de această problemă”, spune Ambrus József.
Prețurile în 2024 vor fi probabil similare pentru toți transportatorii de deșeuri, dar deocamdată a fost conturat prețul probabil pentru TEGA și Gosp-Com. Locuitorii din localităţile urbane și rurale vor continua să plătească sume diferite, prețul urban preconizat urmând să crească la 20 de lei de persoană, iar cel rural la 12 lei de persoană.
Costurile proprii ale furnizorului de servicii per persoană se vor modifica față de prețurile din acest an: în mediul urban va costa cu 3,02 lei mai mult decât în acest an pentru efectuarea lucrărilor (inclusiv prin creșterea salariului minim), iar în mediul rural cu 0,82 lei mai mult. Prețul deșeurilor care nu mai pot fi reciclate în niciun fel sau, cu alte cuvinte, care sunt trimise la groapa de gunoi, va fi cu 0,41 lei mai mare de persoană la oraș și cu 0,25 lei mai mare în mediul rural. Dublarea taxei de economie circulară, menționată mai sus, va costa 1,57 lei de persoană în mediul urban și 0,93 lei în mediul rural (diferența de preț se explică tot prin faptul că în comune se generează mai puține deșeuri amestecate, ajutat de faptul că în mediul rural se amestecă acum tot mai puține deșeuri biodegradabile).
„Taxa de colectare a deșeurilor este calculată pentru a obține un profit minim din care ân anul curent puteam comanda două camioane compactoare noi și mai multe containere. Proprietarii TEGA sunt primăriile în care prestăm servicii: scopul nostru nu este să facem cât mai mult profit, ci să menținem serviciul în funcțiune, fie că este vorba de extinderea flotei sau de înlocuirea vehiculelor vechi și uzate”, a declarat şi directorul TEGA, Máthé László.
Comentând prețurile TEGA pentru 2024, Máthé László a mai declarat: „Nu vreau să spun că acest preț este prea mic, dar nici nu pot spune că este prea mare. Ca o comparație, aș spune prețurile uneia sau a două companii similare din zonă: în Feldioara, oamenii au plătit anul acesta 20 de lei de persoană, iar anul viitor vor trebui să plătească mai mult. În cazul localităţii Rupea, au plătit între 20 și 16 lei în acest an, în Miercurea Ciuc, unde și costurile sunt în creștere, au plătit între 18 și 14 lei în acest an, iar în Râşnov, prețul pentru colectarea deșeurilor a fost de 19,37 lei de persoană în acest an.
În ceea ce privește anul viitor, Máthé László și Ambrus József au mai subliniat că reciclarea ambalajelor PET, a dozelor de aluminiu și a sticlelor în sistemul Garnaţie-Returnare va crea cu siguranță o situație nouă, dar este prea devreme pentru a spune care vor fi consecințele pentru TEGA și alți furnizori de servicii, deoarece concluziile practice pot fi trase abia în 2024.
TEGA S.A.
Biroul de Presă