Ştiri locale

Anti-paradă „patriotică”. Întrebările unei eleve de 16 ani din Sfântu Gheorghe despre Centenarul Marii Uniri

În ultimul an ne-am confruntat cu o abundență de manifestații cu caracter (așa-zis) patriotic, menite să marcheze Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de când vorbim de România, în adevăratul sens al cuvântului. Peste tot ne întâlnim cu serbări și festivități la care diferite personalități țin discursuri rigide pe un ton imperativ în care îi glorifică pe cei ce au participat la formarea României Mari, care acum nici măcar nu mai e la fel de mare cum era în 1918. O adevărată competiție de patriotism, la care câştigă cel ce strigă mai tare.

Ce importanță are, totuși, acest preamărit Centenar pentru noi, elevii, care am devenit, nici mai mult, nici mai puțin decât saci fără fund, care trebuie să absorbim toate ideile acceptate de istorie, toate discursurile cu iz naționalist, toate poeziile și poemele „eroice” care au scopul de a ne trezi în suflet sentimentul „dragostei de patrie”? În afară de clișeul recunoscut la nivel mondial că „Noi suntem viitorul și speranța acestei țări”, ce altceva ne mai transmit acești oameni care se pretind culți despre lumea în care trăim? Noi, cei care avem cu adevărat acces la informație, noi, cei care citim despre cum se învață în Norvegia sau Finlanda, unde copiii studiază exclusiv de pe tablete și table electronice, în timp ce manualele noastre par a fi mai bătrâne decât România însăși, stăm și ne întrebăm, oare acești distinși „oratori” gândesc ceea ce spun, sau fanfarele le-au înăbușit deja orice fărâmă de rațiune?

Publicitate

Cum era vorba aceea, „Studiază trecutul pentru a înţelege viitorul”? Partea cu trecutul am elogiat-o și slăvit-o peste măsură, însă cu viitorul cum rămâne? Cu noi cum rămâne? Cu noi, cei care suntem nevoiți să plecăm departe de familie și prieteni, în țări care nu sunt mereu dispuse să ne primească, doar pentru a găsi pe cineva care se interesează nu doar de imnuri și trompete, nu doar de vorbe goale și discursuri răsuflate, ci de fapte, de școli, de programe școlare adaptate secolului XXI, care să ofere tinerilor o șansă reală să reușească în lumea anului 2018 (2018-le ăla cu autostrăzi și spitale, nu cel cu parade și demonstrații de prost gust). La noi se mai gândește cineva, măcar printre două panglici și un marș, sau ați uitat cu totul?

Așadar, vouă, „patrioților”, vouă cărora vă pasă de noi doar atât cât să vă ascultăm cântecele și discursurile, vă rog să nu vă supărați pe noi dacă voi considerați că suntem o generație a dezinteresaților, a celor care nu ne iubim țara, a celor pe care nu prea îi impresionează nici sloganurile și nici Catedrala Mântuirii Neamului. Noi vom pleca oricum prin diferite colțuri ale Europei, și vă vom lăsa pe voi să vă sărbătoriți și următorul Centenar, pentru că voi puteți. Eu zic să scrieți de acum cântecele, că doar nu strică să fie pregătite.

(Mara Negoiţă, 16 ani

Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe)

 

Publicitate
banner we radio