Ştiri locale

Angajaţii Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe vor primi despăgubiri pentru tichetele de vacanţă neacordate în 2020

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe, care au câştigat procesul pentru neacordarea voucherelor de vacanţă pe anul 2020, trebuie să primească o despăgubire egală cu valoarea acestora, a declarat marţi, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că sentinţa pronunţată recent de instanţa de judecată este definitivă şi irevocabilă, însă punerea ei în executare va fi o “mare provocare”, pentru că nici spitalul şi nici Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află această instituţie, nu au banii necesari.

Publicitate

Neagovici a precizat că pe rolul instanţelor mai sunt şi alte procese, deoarece unele unităţi sanitare nu au acordat tichete de vacanţă din anul 2017.

„Avem unităţi unde colegii nu au beneficiat de vouchere din anul 2017 până în prezent. O stare de nemulţumire reală. Am urmat ultimul demers pe care îl mai puteam, să ne adresăm instanţelor de judecată. În prima etapă, cel puţin pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, s-a pronunţat pentru cele din 2020. Practic, angajatorul va fi obligat (…) să acorde o despăgubire egală cu valoarea tichetelor de vacanţă din anul 2020, sume actualizate cu indicele de inflaţie din acea perioadă şi până la data acordării efective, plus dobânzile legale. Urmează să ne întâlnim cu conducerea spitalului şi să convenim când şi în ce condiţii, să vedem cum va putea fi pusă în executare sentinţa din cauza lipsei resurselor financiare”, a declarat Vasile Neagovici.

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a declarat recent că „visteria este goală”, dar că a solicitat Guvernului să aloce banii necesari pentru tichete la următoarea rectificare bugetară.

„Am intrat în anii 2020 cu două probleme majore: mai întâi virusul şi anul acesta războiul (…), iar războiul şi răspunsul dat de Uniunea Europeană la războiul din Ucraina, iniţiat de Rusia, ne-a dus într-un colaps economic inimaginabil şi asta, desigur, se reflectă nu numai în viaţa personală a oamenilor, ci şi în viaţa administraţiei publice locale şi judeţene (…) În 2020 a trebuit să reorganizăm, şi spitalul şi noi, bugetul de milioane de ori. Nu s-au acordat voucherele, sindicatul a dat în judecată spitalul, a câştigat sindicatul şi acum spitalul este pasibil să plătească 1,2 milioane de lei pentru membrii de sindicat. Şi au hotărâre judecătorească definitivă care trebuie executată. Deci, este o problemă (…) Avem visteria goală în Consiliul Judeţean, momentan nu avem bani să dăm la spital ca să vă plătească această sumă. Am iniţiat către Guvern o rectificare, se conturează, dar până nu există, nu avem bani suficienţi”, a declarat Tamas Sandor.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio