Ştiri locale

Amplă campanie de screening gratuit în județul Covasna pentru depistarea cancerului de col uterin

Județul Covasna participă la prima rețea de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin – un amplu proiect inițiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și finanțat din fonduri europene.

„Programul de prevenție, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” a fost lansat marți, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei conferințe comune la care au luat parte echipa de management a proiectului, reprezentanți ai autorităților locale și județene, membri ai organizațiilor și asociațiilor medicale din județ, dar și conducerile Spitalelor Județean din Sfântu Gheorghe și Orășenesc Covasna.

Publicitate

Potrivit inițiatorilor, obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor depistate în România.

Din grupul ţintă fac parte femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani care vor putea beneficia de testarea gratuită Babeş-Papanicolau. Într-o a doua etapă, începând cu luna octombrie, campania îşi va concentra atenţia şi asupra femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 64 ani, care vor putea lua parte la acțiuni de informare, educare și conştientizare cu privire la importanţa depistării precoce a cancerului de col uterin prin testare HPV şi controale medicale regulate.

„Putem spune că nu există limite câte doamne şi domnișoare vor veni la această testare gratuită, nu vor trebui să plătească nimic, trebuie doar să aibă buletinul la ele. Este extrem de important că atât autorităţile, cât şi persoanele din domeniul medical profesional, sunt alături de acest proiect, pentru că noi, medicii, ştim că este cel mai bine să prevenim îmbolnăvirile, iar cancerul de col uterin face parte din categoria cancerelor care pot fi prevenite şi tratate. Dacă se întâmplă la timp acest lucru, atunci femeile nu ajung în stadii avansate ale bolii. Sunt două linii majore prin care noi ne-am gândit că putem ajunge la doamnele şi domnişoarele din judeţul Covasna, şi anume: prin cabinetele de Obstetrică-Ginecologie din spitale şi prin caravana mobilă. Dorim să ajungem în primul rând în sate, având în vedere că poate unele femei nu au posibilitatea de a ajunge în oraşe. Este un program de mare anvergură cu care pe parcursul următoarelor luni dorim să avem succes în acest judeţ, şi în funcţie de cum putem să ne organizăm, să ajungem în cât mai multe localităţi din judeţ cu această caravană”, a declarat dr. Finta Hajnal, coordonatoarea programului în judeţul Covasna.

Screening gratuit în 7 localități din județ

În cadrul proiectului vor fi înființate centre de recoltare și rețele de screening, iar în această săptămână caravana mobilă va poposi în localitățile Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința Harale; Hilib și Turia. Caravana va reveni în judeţ în luna august, urmând să ofere screening gratuit şi în alte localităţi, printre care şi Covasna.

Aceasta ar fi o primă etapă a programului, adresată în special doamnelor şi domnişoarelor cu vârste între 24 şi 29 de ani, urmând ca din luna octombrie să fie disponibile şi testele HPV pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani.

„Momentan 3 zile se va afla caravana în judeţul Covasna, (…) sunt organizate deja aceste evenimente cu ajutorul medicilor de familie şi a primarilor din cele 7 localităţi, au fost deja mobilizate domnişoarele, având în vedere că această etapă este adresată categoriei de vârstă între 24 şi 29 de ani. Caravana se va întoarce în judeţul Covasna în luna august, în zilele de 11 şi 12 august va fi, cel mai probabil, în zona oraşului Covasna, iar în zilele de 22 şi 26 august va poposi şi în alte localităţi din judeţ, urmând să transmitem din timp programul (…) Va fi o continuare a acestui proiect şi pentru persoanele cu vârste de peste 30 de ani. Le rugăm pe doamne şi domnişoare să aibă răbdare, pentru că urmează”, a declarat coordonatoarea programului, care a mai precizat că în prezent este în derulare procesul de afiliere a spitalelor din judeţ.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe a vorbit despre importanța campaniilor de screening, amintind că unitatea medicală pe care o conduce pune un mare accent pe prevenție, testare şi depistarea la timp a diferitelor afecțiuni medicale.

„În 2013 a început un astfel de program de screening pentru cancerul de col uterin, dar într-un an – doi s-a cam pierdut din interes, şi sper că vom putea să relansăm cu această ocazie iniţiativa aceasta. Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe face parte din acest demers, procedurile administrative au fost demarate în urmă cu câteva săptămâni, şi urmează să se finalizeze cu un contract de parteneriat prin care şi noi putem face aceste screeninguri. Noi întotdeauna am accentuat, şi mai ales de anul acesta am pus accent pe comunicarea instituţională în ceea ce priveşte screeningul şi depistarea precoce a diferitelor probleme medicale, nu numai cele care ţin de sfera oncologiei, dar şi alte probleme sanitare care pot fi evitate. Ne aflăm în faţa unei boli care poate fi tratată cu succes în multe situaţii, şi tocmai pentru că acest program face posibilă depistarea precoce, această maladie poate fi tratată cu succes. Este important ca doamnele şi domnişoarele cuprinse în aceste categorii de vârstă să participe la acest screeningul gratuit”, a explicat managerul Spitalului Judeţean, András-Nagy Róbert.

„În lume, la fiecare 2 minute o femeie moare de cancer de col uterin”

Dr. András Pál, medic primar obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Judeţean, a subliniat că România se află în prezent pe ultimul loc între țările europene în ceea ce priveşte depistarea cazurilor de cancer de col uterin. Anul trecut, din cele peste 4.000 de femei diagnosticate, circa jumătate au decedat.

„Suntem foarte bucuroși de această iniţiativă, având în vedere că ţara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cancerul de col uterin. La nivel mondial, la fiecare două minute o femeie moare de cancer de col uterin, iar anual sunt depistate peste 5-600.000 de cazuri, dintre care 2-300.000 mor. În România, anul trecut s-au depistat circa 4.343 de cazuri, după ultimele statistici, din care cam 2.000 au murit. În Ambulatoriul spitalului nostru primim paciente zilnic, între orele 08:00-15:00, pentru aceste teste, iar fericirea noastră este faptul că putem continua tratamentul dacă sunt depistate cazuri. De la începutul lunii august vom putea derula şi noi acest program la spital”, a declarat medicul.

„Profilaxia începe şi cu vaccinarea fetelor cu vârste între 11 şi 18 ani”

Proiectul, care beneficiază de o finanțare de 10,5 milioane de euro din fonduri europene, își propune testarea a 170.200 de femei din regiunea Centru, peste jumătate dintre acestea provenind din medii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, aproximativ 14.000 de femei din județul Covasna vor putea beneficia de screening gratuit.

„Am primit cu bucurie vestea că începe screeningul şi la noi în judeţ, pe lângă Harghita şi Târgu Mureş. Medicii de familie au un rol foarte important în mediatizarea programului şi în a convinge pacienţii să meargă la screening. Toţi medicii de familie sunt înştiinţaţi şi vom face parte activă din acest screening. Profilaxia începe şi cu vaccinarea, avem posibilitatea să vaccinăm fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, este foarte important ca mamele să ştie că atât vaccinul cât şi continuarea profilaxiei, screeningul cancerului de col, sunt gratuite”, a declarat şi preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, medicul Sereș Lucia.

La evenimentul de lansare din județul Covasna au luat parte reprezentanții Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și ai UMFST Târgu Mures, dar și reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean Covasna, Primăriei Sfântu Gheorghe, DSP Covasna, membri ai Colegiilor Medicilor și Farmaciștilor din județ, ai Organizației Asistenților și Moașelor, membri ai Asociației județene a Medicilor Generaliști, dar și reprezentanți ai Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, ai Spitalului Orășenesc Covasna și ai Organizației Femeilor din Trei Scaune.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio