Ştiri locale

Amenzi totale de 145.000 de lei în județul Covasna în acest an, pentru abandon sau transport ilegal de deșeuri

Valoarea amenzilor aplicate de Garda de Mediu Covasna în acest an, pentru abandonarea sau  transportul ilegal de deșeuri, este de 8 ori mai mare față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor instituției. 

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, conducerea Gărzii de Mediu Covasna a transmis că până în data de 24 mai a.c., comisarii de Mediu au aplicat 3 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 145.000 de lei, față aceeași perioadă a anului trecut când au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.000 de lei.

Publicitate

„Pentru abandonare sau transport ilegal de deșeuri, în perioada 1 ianuarie – 24 mai 2021 GNM CJ Covasna a aplicat 10 sancțiuni contravenționale, din care 3 avertismente și 7 amenzi, în valoare totală de 145.000 lei. Precizăm că în perioada 1 ianuarie – 24 mai 2020 au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.000 lei. Până în prezent, au fost confiscate trei căruțe și o autoutilitară, însă valoarea vehiculelor nu este estimată de către GNM CJ Covasna”, a transmis cms-șef Lucian Cândea.

În ceea ce privește vehiculele confiscate, ca măsură complementară, șeful Gărzii de Mediu Covasna a precizat că acestea rămân de regulă în custodia unităților administrativ teritoriale pe raza cărora au fost comise faptele, dar pot fi predate, sub sigiliu, și proprietarilor. Aceștia din urmă pot reintra în posesia lor prin contestarea procesului verbal de contravenție și a măsurii complementare de confiscare a vehiculului.

Lucian Cândea a mai precizat că în cursul acestui an nu au fost înregistrate, deocamdată, sesizări sau autosesizări privind abandonul deșeurilor periculoase pe raza județului, au existat în schimb două sesizări privind poluarea pe cursurile de apă din județ.

„În cursul anului 2021, la GNM CJ Covasna au fost înregistrate două sesizări privind poluarea pe cursurile de apă, iar în anul 2020 au fost înregistrate 3. Sesizările au avut ca obiect scurgerea apei uzate, prin canalul pluvial, în cursul de apă. Pentru remedierea situației, au fost trasate ca măsuri verificarea rețelei de canalizare pluvială și luarea tuturor măsurilor necesare pentru a preveni alte tipuri de deversări posibile, cu excepția apei pluviale, cât și identificarea societăților de unde provin deversările în canalizarea pluvială”, a mai transmis șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit acestuia, amenzile în cazul deversărilor ilegale sunt de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice de la 30.000 lei până la 60.000 lei, după caz, putând fi făcută și sesizare penală.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio