Ştiri locale

Amenzi în valoare de 355.000 de lei aplicate de ITM Covasna pentru munca la negru, neplata drepturilor salariale sau nerespectarea dreptului la repaus și concediu

Pe parcursul anului trecut și de la începutul acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a aplicat amenzi care totalizează 355.000 de lei, pentru munca la negru, nerespectarea repausului săptămânal, neacordarea drepturilor salariale sau nerespectarea concediilor de odihnă.

În urma controalelor derulate la angajatorii din județ, au fost descoperite 11 persoane care lucrau fără forme legale, iar altor 151 de persoane nu le erau respectate drepturile stabilite prin contract.

„În urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut și la începutul anului 2024, au fost descoperite 11 persoane fără forme legale şi 151 persoane la care nu erau respectate repausul săptămânal, concediul de odihnă sau nu erau plătite drepturile salariale. Pentru societățile sus-menționate s-au aplicat 244 sancțiuni contravenționale, din care 75 de amenzi în valoare de 355.000 lei (…) Pe durata acestor controale, în cadrul contractelor cu timp parțial a fost depistată o persoană în afara programului de lucru stabilit”, a transmis conducerea ITM Covasna, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Aceeași sursă precizează că în perioada de referință ITM Covasna a primit 95 de sesizări din partea unor salariați care reclamau că angajatorii nu respectă legea, majoritatea neregulilor fiind legate de neacordarea drepturilor salariale și de neplata orelor suplimentare.

În prezent, în evidenţa instituției figurează 113 cetățeni străini, marea majoritate provenind din Nepal, Sri Lanka, Uzbekistan şi Moldova.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio