Ştiri locale

Amenzi de peste 580.000 de lei aplicate de ITM Covasna anul trecut

Inspectorii ITM Covasna au aplicat, în cursul anului trecut, amenzi care totalizează 582.000 de lei pentru neregulile descoperite în domeniul relațiilor de muncă, atât valoarea cât și numărul sancțiunilor fiind în creștere față de anul precedent. Conform datelor instituției, au fost verificate 876 de societăți, obiectivul principal fiind identificarea şi combaterea muncii la negru, respectiv verificarea respectării și aplicării  prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă.

În total, au fost aplicate 99 de amenzi, față de 71 în cursul anului precedent, când valoarea sancțiunilor s-a ridicat la 365.500 de lei.

Publicitate

„Principalele nereguli constatate au fost neplata salariului, neacordarea concediului de odihnă sau a compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă, neemiterea dispoziției de desfacere a contractului de muncă, perfectarea contractului de muncă cu întârziere față de începerea activităţii, neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activității, neacordarea orelor libere plătite pentru cei care efectuează ore suplimentare, neacordarea repausului săptămânal și  nerespectarea prevederilor privind munca de noapte”, ne-a transmis conducerea instituției.

Valoarea amenzilor achitate se ridică la 183.000 lei, conform evidențelor instituției.

60.000 de lei – cea mai mare amendă aplicată pentru munca la negru  

În ceea ce privește munca la negru, în urma controalelor derulate au fost depistate 20 de persoane muncind fără forme legale, fiind aplicate amenzi în cuantum de 20.000 lei pentru fiecare persoană depistată muncind ilegal. Cea mai mare sancțiune, în valoare de 60.000 lei, i-a fost aplicată unui angajator din județ, pentru primirea la muncă a 3 persoane fără forme legale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio