Ştiri

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru firmele care nu iau măsuri împotriva ambroziei

Companiile care au terenuri pe care crește ambrozie primesc în aceste zile somații de la autorități pentru a lua măsuri de combatere a acestei buruieni ce provoacă alergii la oameni, conform legislației în vigoare. Astfel, dacă nu vor eradica ambrozia de pe propriile terenuri, firmele vor risca, în urma controalelor, amenzi de până la 20.000 de lei, însă sancționați vor fi și proprietarii persoane fizice.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Publicitate

Concret, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligați să ia măsuri pentru distrugerea buruienii până la data de 30 iunie. Adică să facă lucrări de întreținere precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei.

Pentru a vedea ce firme au măsuri de luat contra ambroziei, autoritățile locale au inventariat terenurile infestate cu această buruiană în cursul lunii mai 2019. Apoi, firmele și românii care au terenuri infestate primesc somații de la autoritățile locale.

Pe deasupra, acolo unde sunt semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritățile vor putea face controale suplimentare.

Conform legislației combaterii ambroziei, firmele care nu iau anual măsuri pentru eradicarea acestei buruieni riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, în timp ce persoanele fizice riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei.

Ambrozia, care se găsește de obicei pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (perioada iulie – septembrie a anului).

Publicitate
Publicitate
banner we radio