Ştiri locale

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru animalele nesupravegheate prinse în Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să introducă noi sancţiuni pentru circulaţia şi/sau păşunatul animalelor nesupravegheate pe teritoriul municipiului.

Potrivit unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică, circulaţia şi/sau păşunatul animalelor nesupravegheate, în alte condiții decât cele stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local, se vor sancționa cu amendă contravențională cuprinsă între 50 și 2500 lei.

Pentru câini, valoarea amenzii va fi de 50 lei/cap animal; pentru ovine – 150 lei/cap animal; pentru porcine – 1.000 lei/cap animal; pentru cabaline – 2.500 lei/cap animal, iar pentru bovine – 2.500 lei/cap animal.

Conform proiectului de hotărâre, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancțiunilor contravenţionale se va face de către primar, de persoanele împuternicite prin dispoziție de primar, precum şi de poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Sfântu Gheorghe.

În expunerea de motive se arată că printr-o serie de hotărâri de Consiliu Local s-a reglementat cadrul juridic şi procedurile privind circulația şi păşunatul animalelor nesupravegheate pe teritoriul administrativ al Municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv, parcuri, zone verzi, drumuri publice sau alte spații aparținând domeniului public. După adoptarea acelor acte normative, Direcţia Poliția Comunitară a Municipiului Sfântu Gheorghe şi ulterior Poliția Locală a Municipiului Sfântu Gheorghe a efectuat nenumărate activități de control privind respectarea acestor dispoziții legale. Urmare a controalelor,  s-a constatat că, în foarte multe cazuri, proprietarii sau deţinătorii de bovine, cabaline și porcine lasă animalele nesupravegheate pe domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe și că aceste animale nesupravegheate, care se deplasează în mod haotic, reprezintă un real pericol pentru conducătorii auto care tranzitează str. Borviz spre Şugaş Băi prin perturbarea gravă a circulaţiei rutiere. Totodată, produc pagube materiale pentru locuitorii acestei străzi și zonele adiacente (distrug culturi, amenajări florale, oglinzi ale autoturismelor parcate în zonă) şi provoacă tulburări ale liniştii pe perioada nopții, agitând toţi câinii din zona imediată străzii Borviz şi a străzilor din cartierul Simeria – se arată în expunerea de motive.

În același document se evidențiază că, deși au fost luate măsuri pentru respectarea prevederilor hotărârilor respective, nu s-a redus fenomenul contravențional, „fapt pentru care, este necesară şi oportună modificarea acestui act normativ, în sensul creşterii efective a cuantumului amenzilor contravenţionale care sancționează acest comportament antisocial.”

Dezbatere publică pe 12 iulie la Primărie

Dezbaterea publică a proiectului de hotărâre va avea loc în data de 12 iulie 2018, ora 15,00 în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Cetăţenii, asociaţiile legal constituite sau grupurile interesate de prevederile proiectului de hotărâre susmenţionat sunt invitate să participe la dezbaterea publică.

Persoanele care au iniţiat propuneri scrise în termenul prevăzut vor avea dreptul şă-şi susţină punctele de vedere în cadrul dezbaterii publice. Vor fi alocate câte 10 minute pentru fiecare vorbitor pentru a prezenta esenţialul recomandărilor şi propunerilor sale. Participanţii la dezbatere care se vor înscrie la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi – au informat reprezentanții Primăriei.

Proiectul de hotărâre însoţit de anexele aferente au fost afişate pe site-ul instituţiei www.sfantugheorgheinfo.ro/Primărie/Transparenţă decizională şi la sediul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Proiectul de Hotărâre îl găsiţi AICI.

Anunţul privind dezbaterea publică îl găsiţi AICI.