Ştiri locale

Amenzi de aproape 370.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Covasna în prima jumătate a anului

De la începutul acestui an, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au aplicat amenzi totale în valoare de 369.300 de lei, iar în urma neregulilor constatate în timpul controalelor derulate pe raza județului Covasna s-a dispus suspendarea activității a cinci societăți.

Potrivit unui bilanț al instituției, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie au fost efectuate 173 de inspecții planificate și neplanificate, dintre care 32 în urma unor sesizări și 16 în urma autosesizării comisarilor de Mediu, 77 pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare, 19 derulate împreună cu alte autorități, 20 de inspecții dispuse de Comisariatul General și una pentru verificarea realizării măsurilor impuse.

Publicitate

„Ca urmare a faptelor constatate au fost aplicate 53 sancțiuni principale, respectiv 17 avertismente și 36 amenzi contravenționale în valoare totală de 396.300 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a cinci societăți, au fost confiscate 3 căruțe și o autoutilitară și a fost înaintată o sesizare către organele de cercetare penală. Inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar și a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamațiilor”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Covasna.

Aceeași sursă precizează că principalele nereguli constatate au fost legate de lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu, abandonarea sau eliminarea deșeurilor prin ardere, respectiv lipsa evidenței gestiunii deșeurilor.

Totodată, pentru transportul ilegal al deșeurilor au fost confiscate 3 căruțe și o autoutilitară, iar comisarii de Mediu au înaintat o sesizare către organele de cercetare penală.

Reamintim că în lunile aprilie și mai, doi bărbați din Olteni s-au ales cu câte o amendă de 30.000 de lei şi au rămas și fără căruţe după ce au fost prinși transportând ilegal deșeuri în localitate. Pentru același motiv, la finalul lunii aprilie un alt bărbat din orașul Covasna a primit o amendă de 15.000 lei și a rămas fără căruță după ce viceprimarul stațiunii Covasna a sesizat Garda de Mediu.

De asemenea, în urma unei sesizări din partea primarului localității Vâlcele, comisarii de Mediu au confiscat la mijlocul lunii mai și o autoutilitară cu ajutorul căreia erau descărcate deşeuri din construcţii şi biodegradabile pe raza localităţii Araci, fiind primul autoturism confiscat pe raza județului Covasna.

Dacă surprindeți persoane în timp ce abandonează sau încearcă să elimine deșeuri prin ardere, puteți face o sesizare la Garda de Mediu Covasna, fie telefonic, la numărul 0267 318 054, fie la adresa de e-mail: cjcovasna@gnm.ro.

Dacă aveți posibilitatea, fotografiați sau filmați incidentul și marcați locația pe GPS cu ajutorului telefonului, iar ulterior trimiteți imaginile prin e-mail, sau într-un mesaj privat pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.

În cazul arderilor necontrolate este recomandat să apelați la 112.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio