Ştiri locale

Amendă de 6.000 de lei pentru un bărbat care a dat foc unor deșeuri la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni

6.000 de lei este amenda primită de un bărbat în vârstă de peste 40 de ani, prins în timp ce încerca să scape de câteva deșeuri provenite din construcții, cărora le-a dat foc pe un teren de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni.

Deși cantitatea nu a fost una foarte mare, fumul produs de arderea acestora a fost suficient cât să fie observat de o persoană care n-a stat pe gânduri și a anunțat Garda de Mediu Covasna, iar o echipă de comisari s-a deplasat imediat în zonă.

Publicitate

Bărbatul s-a ales cu amenda maximă prevăzută de lege în cazul persoanelor fizice, iar comisarii de Mediu i-au dispus să apeleze pe cheltuiala proprie la un operator de salubritate autorizat pentru a curăța zona de resturile rămase nearse.

„A fost găsit la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni, abandona niște deșeuri din construcții. Nu era o cantitate mare, cam cât se vede și în imagini, cam 1-2 metri/2 sau 3. Ne-a sunat cineva că iese fum din zonă, erau comisarii la birou și s-au dus repede ca să îl prindă, pentru că altfel hoțul neprins e negustor cinstit. Noi acum am aplicat amenda pe Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, care s-a schimbat de anul trecut, iar în acest caz am aplicat valoarea maximă (…) Omul a greșit, a recunoscut, nu a fost niciun fel de problemă. Ulterior, deșeurile au fost duse la operatorul de salubrizare, a plătit iar ei au venit și au luat deșeurile rămase, deci a fost curățat de pe o zi pe alta”, ne-a spus comisarul-șef Lucian Cândea.

Legea privind regimul deșeurilor a fost modificată în cursul anului trecut, iar amenzile pentru abandonul sau eliminarea acestora prin ardere au fost mărite, astfel că în cazul persoanelor fizice acestea pornesc de la 3.000 la 6.000 de lei (față de 1.000 – 2.000 lei în trecut).  

În cazul persoanelor juridice sancțiunile pot urca chiar și până la 40.000 de lei.

***

Dacă surprindeți persoane în timp ce abandonează sau încearcă să elimine deșeuri prin ardere, puteți face o sesizare la Garda de Mediu Covasna, fie telefonic, la numărul: 0267 318 054, fie prin e-mail, la adresa: cjcovasna@gnm.ro.

O altă soluție ar fi să fotografiați/filmați incidentul și marcați locația pe GPS cu ajutorului telefonului, dacă este posibil, și să o trimiteți fie pe e-mail, fie pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.

În cazul arderilor necontrolate este recomandat să apelați la 112.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio