Ştiri locale

Amendă de 30.000 de lei pentru o firmă care a dezmembrat vagoane dezafectate la Întorsura Buzăului, fără autorizație

O firmă din Sibiu profilată pe dezmembrări a fost amendată cu suma de 30.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Covasna, care în timpul unui alt control desfășurat în apropierea localității Întorsura Buzăului, au descoperit mai multe deșeuri provenite din dezmembrarea unor vagoane dezafectate.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna a precizat că societatea a fost amendată pentru faptul că nu avea autorizație de mediu valabilă pentru efectuarea lucrărilor în județul Covasna.

Publicitate

„Firma se ocupă cu dezmembrări dar nu în județul Covasna, deci aici nu aveau autorizație de mediu valabilă. Nu ne-a sesizat nimeni, ci am observat în timp ce eram într-un control în zona Întorsurii, în data de 22 decembrie 2020, iar acțiunea cu ei s-a încheiat în data de 12 ianuarie 2021 (…) Li s-a dispus să înceteze activitatea și să salubrizeze zona de lângă Gara CFR, deci să colecteze și să ducă la firme autorizate deșeurile care mai sunt acolo. Ei au valorificat în mare parte fierul, au mai rămas saltele, niște scaune pe care din câte am înțeles le duc la Sibiu, la punctul de lucru, ca să scoată din ele fierul și să dea mai departe materialul textil din care sunt făcute”, ne-a spus comisarul-șef Lucian Cândea.

Vagoanele se aflau de mai mulți ani parcate în apropierea Gării CFR din Întorsura Buzăului, iar odată cu dărâmarea podului CF de la Budila, firma care le-a câștigat printr-o licitație de la Ministerul Justiției nu a mai putut să le transporte pe calea ferată.  

„Vagoanele respective, din câte știu, au fost licitate de către o firmă de la Ministerul Justiției (…) A fost vorba despre 3 mijloace fixe feroviare, conform contractului de prestări servicii; 3 rame RIB și două vagoane de dormit. Deci erau mai multe vagoane acolo, dar oricum, erau de foarte mulți ani abandonate în Gară. Ei (firma amendată – n.r.) au vrut să le transporte pe calea ferată, dar din cauza podului de la Budila au trebuit să facă operațiunea aici. Vă dați seama, omul ca să scape mai repede nu s-a mai uitat dacă are sau nu autorizație de mediu, a văzut că are pentru Sibiu și a crezut că e valabilă și în județul Covasna”, a mai explicat șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit acestuia, firma are termen să asigure igienizarea zonei până în data de 19 februarie, cu posibilitate de prelungire în cazul în care vremea nefavorabilă nu va permite astfel de lucrări. În plus, comisarii de Mediu au dispus ca reprezentanții CFR, de care aparține terenul respectiv, să verifice dacă măsurile dispuse sunt realizate.

„Curățenie vor face, am vorbit și cu cei de la CFR, o să verifice și dânșii, pentru că altfel totul rămâne în sarcina CFR-ului dacă firma termină și pleacă. Terenul fiind al CFR-ului poate fi vorba despre o sancțiune pentru nerealizarea măsurilor dispuse, iar sancțiunea pornește de la 50.000 și poate ajunge până la 100.000 lei. Sper că nu va fi cazul, trebuie să vedem și cum pot termina curățenia în funcție de zăpadă. Le-am dat termen în funcție și de contractul pe care îl aveau cu CFR-ul, pentru data de 19 februarie. Au spus că în caz că timpul va fi nefavorabil și va fi zăpadă vor reveni pentru prelungirea termenului. Noi oricum vom verifica dacă au realizat măsurile”, a mai spus cms-șef Lucian Cândea.

Imagini cu grămezile de fiare și resturi provenite din dezmembrarea vagoanelor au fost postate la începutul acestei luni și pe un grup de Facebook al comunității întorsurene, pentru a le atrage atenția autorităților locale despre situație.      

Potrivit viceprimarului localității, Silviu Popica, inițial a fost vorba despre un număr de 15 vagoane, dezmembrarea acestora fiind demarată în luna octombrie a anului trecut.

„Am fost la fața locului împreună cu dl. primar. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai firmei care realizează dezmembrarea. Procesul de dezmembrare a celor 15 vagoane a început în luna octombrie și nu a fost finalizat încă. Ceea ce se vede în imaginile prezentate sunt o parte din resturile rezultate în urma dezmembrării ultimelor două vagoane. (…) Firma care se ocupă de dezmembrare promite că până la finalizarea lucrării va realiza igienizarea întregii zone în care au efectuat dezmembrarea”, scria viceprimarul, la începutul lunii, într-un comentariu pe grupul de Facebook „Întorsura Buzăului”.

Podul de peste râul Tărlung, pe care ar fi putut fi transportate vagoanele, s-a prăbușit în data de 30 iunie 2018, în urma inundațiilor de pe râului Tărlung.

În luna octombrie a anului trecut, CFR anunța că patru operatori economici au depus oferte pentru reconstrucția podului și amenajarea albiei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio