
Alcoolemie de 0,6 la mie în aerul expirat în cazul polițistului care a supraviețuit accidentului mortal de săptămâna trecută
Polițistul implicat în accidentul mortal petrecut în data de 2 decembrie, pe DN12, la ieșirea din Sfântu Gheorghe, avea o alcoolemie de 0,60 mg/l în aerul expirat, rezultat indicat la testarea cu aparatul etilotest.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a preluat dosarul și face cercetări in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Purtătorul de cuvânt al instituției, procurorul Ionel Pădurariu, a declarat pentru We Radio că organele de cercetare așteaptă rezultatele probelor de sânge pentru a afla cu exactitate ce alcoolemie avea șoferul.
„Luni a intrat dosarul la noi, cu propunere de preluare, noi l-am solicitat de vineri având în vedere calitatea unuia dintre conducătorii auto, despre care ni s-a confirmat că este un organ de cercetare penală al Poliției Judiciare. Cercetările se desfășoară pentru 3 infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, având în vedere că șoferul care a fost accidentat a fost testat cu aparatul alcooltest iar rezultatul a fost de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. În astfel de situații, când sunt accidente mortale, indiferent de această cantitate de alcool în aerul expirat, se prelevează obligatoriu și probe de sânge care sunt trimise către Serviciul de Medicină Legală pentru stabilirea alcoolemiei. Încă nu am primit acest rezultat. Deocamdată cercetările se desfășoară in rem, față de fapte și nu față de persoane”, ne-a explicat procurorul Ionel Pădurariu.
Potrivit acestuia, până în prezent în cadrul dosarului s-a dispus autopsierea tânărului de 28 de ani decedat în accident și constatarea stării celor două vehicule implicate.
În ceea ce privește pedeapsa, în cazul în care se va stabili în urma anchetei că polițistul este vinovat, procurorul a explicat că legea prevede închisoarea de la 2 la 7 ani pentru ucidere din culpă, la care, în teorie, s-ar mai adăuga o treime din pedeapsa prevăzută de lege pentru conducerea sub influența alcoolului. Cu toate acestea, procurorul subliniază că șoferul care a supraviețuit accidentului beneficiază deocamdată de prezumția de nevinovăție.
„Până în prezent, în acest dosar s-a dispus constatarea stării celor două vehicule, autopsierea medico-legală persoanei decedate și în continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul, inclusiv dacă persoana implicată în accident, și care a supraviețuit, a avut o alcoolemie peste limita admisă de lege (…) În principiu, pentru infracțiunea de ucidere din culpă, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 2 la 7 ani. Teoretic, dacă infracțiunea a fost săvârșită în concurs cu altă infracțiune, de exemplu cu infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, la această pedeapsă principală pentru infracțiunea de ucidere din culpă se mai adaugă o treime din pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului care este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă penală. La momentul de față noi nu avem un vinovat, este prezumția de nevinovăție care funcționează în toate cazurile”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.
Reamintim că în urma accidentului produs în data de 2 decembrie, în care au fost implicate două autoturisme la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, și-a pierdut viața un tânăr în vârstă de 28 de ani, iar șoferul celeilalte mașini, polițistul în vârstă de 40 de ani, angajat al IPJ Covasna, a fost rănit și se află și în prezent internat la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe. Managerul unității medicale a precizat că victima a ajuns la spital cu fractură coxofemurală cu luxaţie și câteva coaste fracturate pe partea dreaptă, în prezent fiind internat la secţia de Ortopedie.
(Ioana Ardeleanu)